Sărbătoarea din data de 13 aprilie 2025 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Duminica Floriilor. Este amintită intrarea Domnului în Ierusalim.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 13 aprilie!
Calendar ortodox 13 aprilie 2025
Sărbătoare 13 aprilie 2025. Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, mai exact la data de 13 aprilie 2025 în calendarul ortodox, iar alături de această sărbătoare se află o cruce roșie, care arată importanța slujbelor realizate în această zi.
De Duminica Floriilor se amintește de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe mânzul asinei și înconjurat de cei 12 Apostoli. La intrare, Mântuitorul Iisus Hristos a fost întâmpinat de către locuitori cu ramuri de finic și cântări de bucurie. Acest moment important i-a convins pe credincioși că Dumnezeu S-a pogorât din Ceruri și a venit pe pământ pentru a mântui lumea.
Prin intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, credincioșii au înțeles că El este Mesia și nu trebuie să mai aștepte un alt Împărat. Pentru a se diferenția de alți conducători, Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un asin, ca semn al neacceptării tronului lumesc. Acest moment marchează ultima săptămână din viața pământească a lui Hristos, dar și începutul Săptămânii Patimilor, potrivit pravila.ro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Care sunt femeile ce pot beneficia de pensie comunitară și de ce acte ai nevoie
Toți românii care poartă nume de flori, precum Florin, Viorel, Iris, Viorica sau Romanița, dar și alte derivate ale acestora, își celebrează onomastica de Florii.
Credincioșii de pretutindeni respectă nenumărate tradiții și obiceiuri în această zi importantă, astfel încât să atragă lucruri bune în viața lor.În dimineața zilei de Florii, credincioșii duc la slujbă ramuri înmugurite de salcie pentru a fi sfințite, urmând ca acestea să fie aduse acasă și puse lângă icoane. În unele zone ale României, ramurile de salcie sunt puse la uși, ferestre, grajduri sau fântâni, însă unele persoane le pun în jurul brâului, astfel încât să fie protejați de boli.
Persoanele care păstrează ramurile de salcie pe tot parcursul anului vor avea casă protejată de trăsnete, furtuni și grindină. Fetele singure sunt încurajate ca în această zi de sărbătoare să dea zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul, potrivit reper24.ro.
Sărbătoare 13 aprilie 2025
Canon de rugăciune de Duminica Floriilor, pomenită pe 13 aprilie în calendarul creștin
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ești întru cele înalte cu Tatăl și ești purtat pe aripi de Heruvimi și cântat de Serafimi, care în zilele venirii Tale în trup ai binevoit pentru a noastră mântuire a ședea pe mânzul asinei și ai primit binecuvântarea pruncilor, ai venit în Sfânta Cetate a Ierusalimului, mai înainte cu șase zile de patima cea de bunăvoie, ca să mântuiești lumea prin Cruce, prin îngroparea și Învierea Ta!
Și precum atunci oamenii, care ședeau în întuneric și în umbra morții, având ramuri de copaci și stâlpări de finic Te-au întâmpinat pe Tine, Fiul lui David, mărturisindu-Te, așa și pe noi, care acum în această zi de înainte prăznuire, purtând în mâini stâlpări și ramuri de copaci, păzește-ne și ne mântuiește.
Și precum acele popoare și copiii Ți-au adus Osana!, învrednicește-ne și pe noi să Te slăvim în psalmi și cântări duhovnicești, cu suflete curate și buze neîntinate, în aceste zile ale patimilor Tale și să dobândim, fără de osândă, a ne împărtăși de bucuria Sfintei Învierii Tale și să cântăm și să proslăvim Dumnezeirea Ta, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii, vecilor. Amin.