Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Oameni uitați în beznă

,

Duminica aceasta, de la ora 14:30, reporterii "Asta-i România!", emisiunea prezentată de Mihai Ghiță, merg în casele românilor de rând unde apa curentă sau electricitatea sunt un lux la care nu pot avea acces.


In articol:

Într-o lume în care ni se cere să stingem becurile și să reducem consumul, există case în România în care becul nu s-a aprins vreodată.

Citeste si: România, între lux și foame! Criza nu este pentru cei bogați! În timp ce oamenii nevoiași trăiesc de azi pe mâine, cei bogați se bucură de o viață îmbelșugată!

Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Oameni uitați în beznă

Sunt oameni uitați în beznă, nevoiți să trăiască în anul 2022 ca în urmă cu un secol. În ediția din această duminică îi veți cunoaște pe membrii Ureche care trăiesc într-un cătun din Bistrița. La lumina unei lămpi palide cei trei copii ai familiei visează la ziua în care vor avea un televizor.  

Răsfirat pe dealuri, cătunul în care locuiește familia Ureche e blestemat parcă să se pustiască și, rând pe rând, oamenii să plece de aici. Tatăl străbate zilnic opt kilometri, indiferent de vreme, până în civilizație, în centrul comunei, și înapoi,  iar din cauză că nu au curent electric alimentele nu pot fi păstrate mai mult de două zile.

Dar nimic parcă nu e prea mult și prea greu când vine vorba de binele copiilor, care nu știu ce este dincolo de dealurile pustii din Țara Năsăudului, unde au venit pe lume. Munții Bârgăului sunt ai lor, sunt învățați cu viața aspră de afară, cu drumul greu până în civilizație și cu întunericul din casă.

Citeste si: Povestea impresionantă a unui bărbat, din satul Osmancea, trădat în dragoste de către soție, și lăsat să crească singur opt copii: "Sunt bucuroasă că tati nu ne-a dat la stat"

Deși trăiesc la țară, în grădina nu au decât cartofi și ceapă. Sunt singurele două legume care cresc în pământul acesta, așa că totul trebuie cumpărat și cărat în spate până acasă.  Pentru a reuși să facă aceste lucruri, insă, e nevoie nu doar de forță, ci mai ales de bani.

Tot duminică, la "Asta-i România!" mergem, prin intermediul emisiunii, mai aproape de capitala țării, la Găujani, în Giurgiu, unde îi vom cunoaște și pe oamenii unei comune care dezbat năstrușnica idee a europenilor de a face duș în doi, sau baie de unul singur în ...lighean. Obișnuit să se scalde în ligheanul umplut cu apă încălzită vara la soare și iarna pe aragaz, românul spune pas ideii de a economisi energia. Trăim în țara în care 3 din 10 oameni se spală încă la lighean și pentru care dușul e o necunoscută. Chiar și în București, lipsa apei calde i-a determinat pe locuitori să revină la obiceiurile de acum 30 de ani.

Nu ratați o ediție de colecție "Asta-i România", prezentată de Mihai Ghiță, duminică, de la ora 14:30, la Kanal D.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Kanal D, lider absolut de audiență sâmbătă cu emisiunea de reportaje de călătorie “ROventura”!

Un economist de talie mondială anunță că inflația din Europa e mai gravă ca în SUA: Criza gazelor din Rusia bubuie

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Black Friday 2022. Ce semnificație are numele zilei cu cele mai mari reduceri din an

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies