Dragobete 2023: De ce se numește așa Ziua Îndrăgostiților la români. Legenda zilei de 24 februarie

Author: Amalia Georgescu

Românii sărbătoresc iubirea pe 24 februarie, de Dragobete 

Sursa: PixaBay

Românii sărbătoresc iubirea și pe 24 februarie, de Dragobete 2023, nu doar de Ziua Îndrăgostiților. Iată care este legenda Dragobetelui și ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi.

Dragobete este sărbătoarea românească a iubirii și pică în fiecare an

pe data de 24 februarie. Chiar dacă în ultimii ani Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită pe 14 februarie, a devenit mult mai populară, în continuare sunt români care sărbătoresc iubirea fie de Dragobete, fie aleg să țină ambele sărbători. Iată care este legenda Dragobetelui, ce se face și ce nu se face pe 24 februarie 2023. 

Dragobete 2023. Cum a apărut această sărbătoare și care este legenda Dragobetelui? 

În luna februarie, românii sărbătoresc iubirea de două ori. Prima oară pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, dar și zece zile mai târziu, pe 24 februarie, de Dragobete. Aceasta din urmă este sărbătoarea românească ce are în centrul ei iubirea, dar și ideea de renaștere.

Există o adevărată legendă legată de ziua de 24 februarie. Se spune că Dragobete era fiul Babei Dochia, acesta fiind asemănat cu Eros, zeul iubirii în mitologia

greacă, dar și cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană. Astfel, Dragobete era, de fapt, un tânăr chipeș și care reușea să le facă pe fete să se îndrăgostească de el. Tradiția spune că Dragobete a primit și numele de Năvalnicul, tocmai pentru că le făcea pe tinere să se îndrăgostească foarte tare de el, să își piardă mințile, ca mai apoi să fie dezamăgite. Conform legendei, Dragobete a fost transformat, în cele din urmă, în
planta numită Năvalnic. Cea care l-a transformat în această plantă a fost chiar Baba Dochia, fiind o plantă care înflorește primăvara și care este folosită în descântecele de dragoste. Astfel, Dragobete a devenit un simbol al iubirii.

Referitor la transformarea lui Dragobete în Năvalnic mai există și o altă legendă. Se spune că Maica Domnului a fost cea care l-a transformat pentru că Dragobete a încercat să o facă și pe ea să își piardă mințile. 

Citește și: Valentine’s Day sau Dragobetele? Ce sărbătoare este preferată de români

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Dragobete 2023? 

De Dragobete 2023 există mai multe tradiții și obiceiuri care se respectă pentru a atrage iubirea. Unele dintre ele s-au mai pierdut odată cu trecerea timpului, însă sunt și obiceiuri de care tinerii încă țin cont.

O tradiție veche îi îndemna pe tineri ca de Dragobete să își cresteze brațul în formă de cruce. Apoi, rănile erau suprapuse și se considera că, începând din acel moment, acele persoane erau frați sau surori de cruce. 

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

Pentru a se păstra frumoase întregul an, femeile obișnuiau în trecut să strângă zăpada de afară și să o folosească pentru diferite ritualuri de înfrumusețare. Această zăpadă purta denumirea de „zăpada zânelor” și se credea că are puteri miraculoase. 

Pentru a avea spor în toate, se spune că de Dragobete, femeile nu trebuie să coasă, să facă ordine sau să spele, iar bărbații nu au voie să facă treburi în gospodărie.

Mai mult, tradiția spune că fetele care vor să aibă noroc în dragoste trebuie să întâlnească măcar un bărbat în această zi. La rândul lor, bărbații nu au voie să le supere pe fete de Dragobete, iar dacă vor face acest lucru, atunci vor avea parte doar de ghinion.

Cei care formează un cuplu și vor să aibă parte de înțelegere și armonie trebuie să se sărute de Dragobete.

De Dragobete 2023 nimeni nu trebuie să plângă. Se crede că cei care plâng pe 24 februarie vor avea parte doar de tristețe în noul an. 

Mesaje de Dragobete 2023: Cele mai frumoase urări pentru iubit / iubită sau soț / soție. „Fiecare zi pe care o petrec cu tine este specială în inima mea, deoarece este plină de dragoste și fericire. Te iubesc!” 

Pentru că Dragobete este un simbol al iubirii, există credința că acesta le poate ajuta pe fete să își afle ursitul dacă își pun busuioc sfințit sub pernă. 

Pe 24 februarie se spune că păsările își aleg perechea, astfel că cei care reușesc să vadă o pereche de păsări vor avea parte de noroc în dragoste și vor fi iubiți mereu. 

Citește și: Ziua Îndrăgostiţilor 2023: Ce trebuie să faci pentru a atrage iubirea în viaţa ta?

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”