Dovedit stiintific: masca purtata la scara larga reduce transmiterea noului coronavirus

,

Un studiu stiintific elaborat a dovedit ca purtarea mastii de protectie reduce cu 60% transmiterea noului coronavirus.


In articol:

Teste pe hamsteri au dezvăluit că purtarea la scară largă a măştilor reduce transmiterea noului coronavirus, potrivit unei echipe de experţi din Hong Kong, informează AFP.

Cercetarea făcută la Universitatea din Hong Kong este printre primele dedicate investigării dacă măştile pot opri purtătorii simptomatici şi asimptomatici de Covid-19 să transmită boala.

Condusă de profesorul Yuen Kwok-yung, unul dintre cei mai buni experţi mondiali în coronavirus, echipa a plasat hamsteri infectaţi artificial cu noul coronavirus alături de animale sănătoase.

Între cele două cuşti au fost puse măşti chirugicale, iar aerul a circulat dinspre animalele infectate spre cele sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că transmiterea virusului fără contact direct ar putea fi redusă cu peste 60% dacă este folosită masca.

Două treimi dintre hamsterii sănătoşi au fost infectaţi în decurs de o săptămână dacă măştile nu au fost montate.

Rata infectării a scăzut la 15% când măştile au fost puse pe cuşca animalelor infectate şi până la 35% când au fost puse pe cuşca celor sănătoşi.

„Este clar efectul purtării măştilor (...) Purtarea universală a măştii este importantă pentru că acum ştim că un mulţi dintre cei infectaţi nu au simptome”, a declarat Yuen duminică.

Yuen este unul dintre microbiologii care au descoperit virusul SARS, în 2003. În urma acelei epidemii, care a ucis 300 de oameni în Hong Kong, el i-a sfătuit pe locuitorii teritoriului - încă de la apariţia noului coronavirus - să poarte măşti, lucru respectat de cetăţenii oraşului. La acel moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mai multe autorităţi sanitare internaţionale respingeau această idee şi spuneau că măştile trebuie să fie purtate doar de lucrătorii medicali din prima linie.

După patru luni de la depistarea primului caz de Covid-19, Hong Kong (care are 7,5 milioane de locuitori) a înregistrat puţin peste 1.000 de cazuri şi 4 decese.

Citeste si: Raed Arafat, avertisment major: "Riscul e sa..."

Citeste si: Când s-ar putea încheia epidemia de coronavirus în România? Alexandru Rafila: "Trebuie să menținem..."

Citeste si: Ce riscă cei care nu poartă masca de protecție după 15 mai? Ludovic Orban: "Cu siguranţă va exista..."

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Trei ani de inchisoare daca nu porti masca! Duminica a intrat in vigoare decizia

Olguţa Vasilescu acuză Guvernul PNL: Trebuia să recalculeze 3 milioane de pensii. Nu s-a recalculat niciun dosar

Boala nemiloasă de care suferă Simona Halep. Totul a început din adolescență

Protestele din Piata Victoriei, neintelese de Ludovic Orban: "Este o amenintare reala"

Avertisment: Nu se stie daca va exista vaccin! Ce se intampla in lume

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies