DESCOPERĂ: Când sunt Rusaliile în 2021. Câte zile libere mai rămân pentru anul 2021

,
pe ce data sunt rusaliile 2021
Rusaliile sunt sărbătorite pe data de 20 iunie 2021[Sursa foto: PixaBay]

De Rusalii 2021, românii vor avea o nouă minivacanță, astfel că urmează un weekend prelungit. Iată pe ce dată pică Rusaliile în 2021 și de câte zile libere vor beneficia românii.


In articol:

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, însă puține persoane știu când pică Rusaliile și cum se calculează cu exactitate data acestei sărbători.

Iată tot ce trebuie să știi despre sărbătoarea Rusaliilor 2021.

Când pică Rusaliile în 2021 și câte zile libere se dau de Rusalii

Chiar dacă sărbătoarea Rusaliilor nu are o dată fixă, acestea sunt sărbătorite în fiecare an la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului. Astfel, data la care sunt sărbătorite Rusaliile se calculează în funcție de data la care creștinii sărbătoresc Învierea Domnului. În anul 2021, Rusaliile ortodoxe pică pe 20 iunie, iar pe 21 iunie este a doua zi de Rusalii. 

În fiecare an, a doua zi de Rusalii este zi nelucrătoare, atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei de la privat. Sărbătoarea Rusaliilor este inclusă pe lista liberelor legale, astfel că persoanele care nu lucrează în domeniile esențiale vor avea parte de o nouă minivacanță.

Mai exact, zilele libere de Rusalii 2021 sunt 20 iunie și 21 iunie 2021, adică duminică și luni, ceea ce înseamnă că foarte mulți angajați vor avea parte de un weekend prelungit. 

calendar ortodox 2021 rusaliile
O nouă minivacanță pentru români[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Rusalii 2021. Ce traditii si obiceiuri stravechi respecta credinciosii crestin-ortodocsi in zilele in care se praznuieste Pogorarea Sfantului Duh!

Câte zile libere mai sunt în 2021

Potrivit prevederilor Codului Muncii din România, românii au parte de zile libere  cu ocazia sărbătorilor legale. În situația în care domeniul de activitate nu le permite angajaților să lipsească de la locul de muncă, aceștia fie vor fi plătiți dublu pentru ziua lucrată, fie vor avea dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile.

În România, angajații beneficiază de 15 zile libere legale, după cum urmează: 

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
30 aprilie -Vinerea Mare,
2 -3 mai- Paște ortodox 2021
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie- Ziua Copilului
20 iunie (duminică)- Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Astfel, dacă sărbătorile legale pică în timpul săptămânii, angajații au parte de zile libere. În 2021, doar șapte sărbători legale sunt în timpul săptămânii, iar restul de opt pică în zilele de weekend. După zilele libere legale de Rusalii 2021, adică 20 și 21 iunie, românii mai rămân cu 5 zile libere legale. Iată în ce zile ale săptămânii pică acestea: 

  1. 15 august: Adormirea Maicii Domnului- duminica
  2. 30 noiembrie: Sfântul Andrei- marți
  3. 1 decembrie: Ziua Națională a României- miercuri
  4. 25 decembrie: Crăciunul- sâmbăta
  5. 26 decembrie: a doua zi de Crăciun- duminica

zile libere 2021
Calendar zile libere 2021[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum va fi vremea de Rusalii. Meteorologii au anunțat prognoza pentru zilele de 20 și 21 iunie

"În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.", conform codulmuncii.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are sens”

Cele mai importante sarbatori crestin-ortodoxe in luna iunie! Iata cand se praznuiesc anul acesta Inaltarea Domnului si Rusaliile!

Video - Un medic a luat bani de la un cămătar și apoi a fost șantajat pentru a restitui de 4 ori suma primită (Surse)

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies