Decorul în stil scandinav - simplu și comod

Author: Oana Iosif
Actualizat: 05 mai 2022, 11:53

Stilul minimalist a devenit din ce în ce mai căutat în ultimii ani și astfel și popularitatea magazinelor de mobilier și decorațiuni interioare care promovează designul scandinav a crescut considerabil.

Tematica acestui stil de amenajare se concentrează pe conceptul de hygge, un cuvânt de proveniență daneză, care evidențiază o stare de spirit ce ține de confort, bunăstare și mulțumire. Cum locuința ta trebuie să reprezinte o oază în care să te retragi pentru a te relaxa și a-ți reîncărca bateriile după o zi lungă de muncă și activități, nu ar fi de mirare dacă designul scandinav ți-ar face cu ochiul: este curat, primitor, iar, cel mai important, extrem de confortabil.

Dacă te gândești să-ți reamenajezi casa și îți dorești să abordezi designul scandinav, atunci aruncă o privire peste ideile de mai jos despre cum să creezi interiorul nordic ideal:

Lumina cât mai naturală

Lumina naturală este esențială, în special pentru sănătatea ta fizică (reduce riscul apariției bolilor oculare) și sănătatea mintală (reduce riscul apariției anxietății și depresiei). Casele nordice se bucură de ferestre cât mai mari și neobturate de perdele groase. Pentru lumina artificială, scandinavii optează pentru lustre și lămpi de masă poziționate strategic.

Optează pentru modele minimaliste și plasează strategic lămpile în cameră pentru iluminare optimă. Alege lustre cu design circular și forme rotunjite și concentrează-te pe culori neutre precum alb, gri și bleu.

Mobilierul

Scopul mobilierului este să fie funcțional, iar designul scandinav se concentrează pe utilitate și frumusețe, așa că, dacă vrei o atmosferă nordică în spațiul tău de locuit, nu exagera cu mobila. Cele mai importante elemente de decor sunt scaunele, canapeaua și masuta de cafea, care poate să fie împachetată și depozitată deoparte dacă ai nevoie de mai mult spațiu. Pentru o atmosferă aerisită, optează pentru acoperirea minimă a pardoselii și ferestrelor și evită decorarea excesivă, întrucât mottoul stilului scandinav este “mai puțin înseamnă mai mult”.

Pete de culoare

Chiar dacă stilul scandinav se concentrează foarte mult pe o schemă a culorilor caldă și confortabilă ochiului, este indicat totuși să experimentezi și cu decoruri colorate. Pentru a evita monotonia cromatică, alege obiecte decorative mici și viu colorate, cum ar fi picturi, perne și pături. Asigură-te că nuanțele acestora se îmbină estetic cu mobilierul și cu paleta de culori a camerei.

Decorul inspirat din natură

O atmosferă inspirată de natură este, de asemenea, o potrivire fantastică pentru casa ta scandinavă, așa că, dacă vrei să-ți luminezi locuința, plantele de casă, fie ele mici, mari, naturale sau false, sunt alegerea perfectă. Nu uita să le uzi pe cele adevărate din când în când!

Arta inspirată din natură este, de asemenea, la mare căutare. Poți expune lucrări cu plante, animale, forme umane și peisaje. Asigură-te că acestea se potrivesc schemei cromatice ale camerei.

Texturi și țesături

A ști să combini texturile este o adevărată artă, iar tu poți deveni un artist în design interior, cu puțin exercițiu. Designul scandinav se referă la stratificarea inteligentă a elementelor de decor din materiale diferite, așa că, dacă nu ești sigur cum să o realizezi, simplitatea este cuvântul cheie: folosește textile precum inul și bumbacul pentru a păstra atmosfera naturală a interiorului. Dacă îți place mobilierul modern, ai putea să-ți îndrepți atenția către piesele de mobilier din piele, cum ar fi canapelele sau taburetele. Covoarele din piele și blană artificială sunt, de asemenea, populare, deoarece sunt moi la atingere și completează tema nordică.

Nu uita că oricum ți-ai reamenaja locuința, “acasă” este locul în care trebuie să te simți în siguranță, protejat, unde te poți reconecta cu tine însuți și reîncărca bateriile, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic.

 

Sursă foto: Freepik