Declaratii-soc ale unui cunoscut politician roman despre coronavirus: "Asimptomaticii nu dau boala, virusul e mai vlaguit, nu are o capacitate atat de mare de raspandire"

Author: A.I.
Actualizat: 09 iul 2020, 09:44

Declaratii-soc ale unui cunoscut politician roman despre coronavirus Varujan Vosganian a facut afirmatii controversate despre coronavirus.

Declaratii-soc ale unui cunoscut politician roman despre coronavirus  „În primul rând, cred că ar trebui, totuși, epidemiologii să ne explice ce se întâmplă. E simplu să dai vina pe populație. Dar eu nu cred că românii se comportă cu totul altfel decât se comportă italienii, francezii, spaniolii, mai ales că în țările alea au fost și mișcări de protest. Nu cred că plajele românești arată altfel decât plajele din Grecia, unde avem sub 30 de cazuri

pe zi și un singur deces în ultima săptămână. Mie mi se pare că e o soluție confortabilă să dai vina pe români.

Eu cred că românii au fost destul de disciplinați în starea de urgență și-n starea de alertă. Adică în România n-au fost proteste publice, n-au fost îndemnuri la rezistență civică și nu știu să existe vreun parlamentar care să îndemne la încălcarea legii. Cred că focarele din spitale și din

căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite și poate că ăsta este unul din argumente. Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu știu, eu îmi păstrez speranța că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul  Mihai Viteazu ”, a declarat deputatul ALDE.  

Varujan Vosganian recunoaste ca sunt persoane care nu poarta masca, dar sustine ca aceasta se datoreaza faptului ca in starea

de urgenta masca nu era obligatorie. „În plus, unii au sentimentul, privind în jur și nevăzând efectele virusului și aerul care are zimți, că totul e o fantasmagorie la televizor. Nu este. Sunt cazuri reale, sunt oameni care suferă din asta, dar, după opinia mea, este disproporționată descrierea virusului. Virusul, după opinia mea, nu are o capacitate atât de puternică de răspândire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectați sunt asimptomatici.
Observați că la 555 de cazuri, avem aproape același număr la ATI, a crescut numai cu șase persoane, deci e limpede că virusul e mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testați sunt mai mulți și apar mai multe teste pozitive”, a declarat purtatorul de cuvant al ALDE.

„Mesaje pe care domnia sa și mulți alți parlamentari și oameni politici le-au dat, dinspre zona PSD cu predilecție, cred că sunt foarte nocive și aceste mesaje au descumpănit populația și au făcut să fie înțeleasă greșit importanța respectării acestor norme.(...) Virusul nu este cu nimic mai vlăguit. A sugera că virusul este mai mic ca intensitate este o greșeală enormă”, a reactionat europarlamentarul USR-Plus Dragos Pislaru. 

Declaratii-soc ale unui cunoscut politician roman despre coronavirus

Declaratii-soc ale unui cunoscut politician roman despre coronavirus Vosganian i-a dat replica lui Pislaru. „Prima cifră. În România, numărul persoanelor infectate este sub a mia parte din totalul populației și s-a observat că n-a existat un factor de multiplicare. În mod normal, când 500 de oameni sunt bolnavi, ei și îmbolnăvesc pe cei din jur. Doi: numărul deceselor este sub 2 la sută din totalul deceselor și dacă-i luăm doar pe cei care au murit de COVID, și nu cu 'și COVID', înseamnă că e sub 1 la sută din totalul deceselor. Probabil că dacă mâine am spune la televizor și câți au murit de infarct, de atac cerebral, de alte boli, am înnebuni cu totul! Al treilea lucru pe care vreau să vi-l spun este că aș vrea să știu și eu: până la urmă, asimptomaticii dau sau nu boala? Pentru că toate studiile pe care le-am văzut de la OMS spun că asimptomaticii nu dau boala. Și atunci, să ni se spună: din 555 câți sunt în mod normal cu simptomele bolii și cu capacitate de răspândire a virusului și câți nu? Pentru că alminteri, inducem o stare de panică și creăm o traumă socială pentru o boală care, până la urmă, are impact asupra unui număr extrem de redus din societatea românească”, a spus Varujan Vosganian, potrivit Digi 24.

Citește și: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”

In legatura cu observatia OMS, ca asimptomaticii transmit boala, Vosganian a spus: „Atunci, am să vă întreb: cei câteva mii de testați pozitiv din ultimele săptămâni cui au transmis boala? Înseamnă că ar trebui să avem mii și mii de cazuri noi. E limpede că nu există o contaminare din aceea accelerată.(...) Până când virusul nu are o evoluție asimptotică înseamnă că nu are o capacitate de multiplicare mare”.

Citeste si: Când am putea avea un vaccin împotriva coronavirusului? Ministrul Sănătății a spus când va ajunge vaccinul în România

Un bărbat a murit în ultima lui zi de muncă. Colegii acestuia l-au văzut cum a căzut pe masă, fără a mai putea face ceva

Citeste si: Tatal fostului premier Mihai Tudose are coronavirus

Citeste si: Ludovic Orban, anunț despre introducerea restricțiilor: "Punem pe primul plan sănătatea și viața românilor."