Decizie de ultima ora! Ce se va intampla cu pensiile romanilor

pensie

Decizia privind sesizarea PNL si USR referitoare la Legea pensiilor a fost amanata de Curtea Constitutionala a Romaniei si urmeaza a fi discutata pe 27 februarie.

Dispozitiile criticate ca fiind neconstitutionale privesc conditionarea dreptului la pensie al angajatului de indeplinirea de catre angajator a obligatiei fiscale de achitare a contributiilor retinute angajatului prin stopaj la sursa.

Semnatarii sustin ca, in acest mod, este deschisa posibilitatea incalcarii dreptului constitutional la pensie al angajatului, fara ca acest lucru sa fie determinat de neindeplinirea unei obligatii aflata in sarcina angajatului.

„Dispozitia criticata prin prezenta sesizare de neconstitutionalitate, cuprinsa in dispozitiile art. 25 alin .(1) din Legea privind sistemul public de pensii adoptata de Camera Deputatilor la data de 20 decembrie 2018, este urmatoarea: 'contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datoreaza si platesc, dupa caz, contributia de asigurari sociale, conform Codului fiscal'. Plata contributiilor catre bugetul de asigurari sociale nu este in sarcina salariatului, viitor titular al dreptului la pensie, ci este o sarcina fiscala ce incumba strict angajatorului, iar institutia care verifica corectitudinea si indeplinirea sarcinii fiscale prin efectuarea platilor pentru contributiile retinute de la angajat, de catre angajator, este Agentia Nationala de Administrare Fiscala”, se mentioneaza in textul sesizarii la CCR, potrivit Agerpres.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate