De la o postiliceala direct in anul doi de facultate! Iata cum e posibil asa ceva

,

Cine n-a luat bacalaureatul, nu trebuie sa-si faca niciun fel de griji! Doar traim in Romania, unde banul bate cartea!

Deocamdata, se poate inscrie  la o postliceala privata. Si, daca in sesiunile urmatoare trece cumva examenul maturitatii, isi ajunge si colegii mai sârguinciosi din urma. Unele universitati particulare il promoveaza direct in anul doi de facultate.

Cat de legala este aceasta gaselnita aducatoare de profit, ne spune ministrul Educatiei! Un  reprezentant al unei asfel de scoli postliceale, afiliate unei universitati particulare,  ne spune ca elevii care reusesc sa termine cu bine un an si jumatate de cursuri, vor ajunge direct studenti, atentie,  in anul doi de facultate.  Nici vorba de admitere. Poate vor da niste diferente, doar ca nimic nu e batut in cuie.  Exista o singura regula: absolventul postlicealei trebuie sa aiba diploma de Bacalaureat. Nu la inscriere, ci la finalizarea studiilor non-universitare.

Cine mai spera ca elevii devin mai constiinciosi daca au la indemana varianta mai usoara si mai ieftina de a ajunge la facultate?

Ministrul invatamantului sustine ca nu exista nicio lege care sa permita transferarea creditelor din invatamantul postliceal in cel universitar.  Totusi, mai exista o lege din 2011.

Chiar daca legea e aprobata in urma cu trei ani, e valabila si e respectata cu sfintenie de universitatile care vor sa-i transforme pe tinerii absolventi de postliceala, in studenti cu acte in regula. Si citeaza articolul 44, aliniatul 10:„ Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamântul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta”.

Practic, promisiunile universitatilor sunt legale in conditiile in care nu exista o metodologie de aplicare a legii.
Oricum, nu ar fi prima data. La fel s-a intamplat si cu metodologia- cadru de organizare si functionare a consiliului de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar.  Legea a fost data in 2011, iar regulile sunt inca in stadiu de proiect, dupa cum recunosc insisi  reprezentantii Ministerului Educatiei.

Nu este greu pentru o universitate particulara, care si-a deschis o posticeala sa-i transfere pe absolventi direct la facultate. Locuri exista berechet si evidentele arata ca  legea o permite.

Dupa ce ministerul a publicat in  Monitorul Oficial documentul care le da unde verde universitatilor de stat si particulare sa-si deschida propriile colegii,  ofertele au inceput sa curga!

Anunturile scrise cu rosu ii atrag pe elevi, care oricum mai au mult de asteptat pana la urmatoarea sesiune de Bacalaureat.

Pana la urma, care sa fie  motivul acestui ordin al ministrului Educatiei? Sa aiba oare legatura cu faptul ca promovabilitatea la Bacalaureat e tot mai mica, iar numarul studentilor scade de la an la an direct proportional cu veniturile univeristatilor?  

„Presiunea sociala este foarte puternica. Exista foarte multi tineri care nu au absolvit, nu au promovat examenul de Bacalaureat. Ce facem cu ei?!Si, atunci, in loc sa construim proiecte serioase de dezvoltare profesionala, de invatamant profesional serios si consistent, putem sa gasim solutii de genul acesta!”, explica un profesor.

Sunt si universitati cu prestigiu care nici nu vor sa auda de asemenea colegii. Ce se va intampla in continuare, timpul va decide.

Tot cu timpul vom afla si daca guvernantii vor aproba o a treia sesiune de Bacalaureat, pentru tinerii... intarziati.
Oare anul viitor vom vedea absolventi de postliceale inscrisi direct in al doilea an de facultate?

 

Citește și:

Amenzi viteză 2021. Câți bani trebuie să plătești pentru fiecare kilometru peste viteza legală

Plata pentru vignetă în Bulgaria 2021. Cât costă și cum o plătești

Ghid de înrolare în legiunea străină. Care sunt cerințele și de ce documente ai nevoie

Cum îți recuperezi mesajele, pozele și clipurile video de pe WhatsApp atunci când îți schimbi telefonul

Veste bună pentru români! Președintele Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies