De la 1 august se vor aplica noi creșteri de taxe și de impozite. Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 11 apr 2023, 02:30

De la 1 august, se vor aplica noi creșteri de taxe și de impozite. Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar

Sursa: Istock

Începând cu data de 1 august, în România, se vor aplica noi taxe. Tocmai din acest motiv, românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Noi măsuri vor continua să fie aplicate începând și cu anul 2023.

Începând cu data de 1 august, românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar, în urma unor taxe și a unor impozite mai mari. Guvernul pune la punct ultimele detalii despre noile măsuri care urmează să fie aplicate. Acestea vor intra în vigoare după ce Codul Fiscal va fi modificat.

Românii trebuie să se pregătească pentru taxe și pentru impozite mai mari

Este așteptată o creștere a prețurilor din cauza faptului că impozitele stabilite vor fi majorate. De asemenea, și TVA-ul va fi majorat la anumite produse consumate de o mare parte dintre români. Mai mult decât atât, noi creșteri de preț vor fi înregistrate începând cu anul 2023.

În această săptămână, Guvernul se va hotărî asupra modificărilor care vor fi făcute în ceea ce privește Codul Fiscal.

În urma deciziilor aprobate, românii vor trebui să plătească mai mulți bani pentru: băuturile carbogazoase, alcool și tutun.

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului fiscal vizează ajustări care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în programul de guvernare, dar şi în ceea ce priveşte statutul de membru al NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei române şi pentru îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, conform capital.ro.

În continuare, Nicolae Ciucă a punctat faptul că, prin intermediul măsurilor care vor fi adoptate, companiile nu vor avea parte de anumite beneficii, ci li se vor elimina anumite „excepții”.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Ce pățesc meditatorii și manichiuristele care nu plătesc taxele la stat. Șeful ANAF: „Orice sumă de bani care se mişcă deja printr-un cont lasă urme”

„Eu nu le-aş zice eliminarea de facilităţi, ci mai degrabă eliminarea de excepţii, pentru că o parte dintre ele sunt excepţii şi ne-am angajat prin PNRR, precum şi în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii organismelor internaţionale de profil ca aceste excepţii să fie eliminate şi să ajungem în sfârşit la o aplicare unitară a prevederilor legale în domeniul fiscal”, a spus Nicolae Ciucă.

Mai mulți bani pentru țigări și pentru alcool

Accizele majorate pentru băuturile alcoolice și pentru țigări vor intra în vigoare începând cu data de 1 august. Așadar, 1.000 de țigaretele vor ajunge să coste 594,97 de lei, de la 563,79 de lei. În continuare, se va adopta și un calendar prin intermedul căruia va fi stabilită o creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigări.

„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

Citeste si: Surse: Care vor fi noile deduceri din Codul Fiscal și cum vor arăta noile grile de impozitare. Anumite taxe pe proprietate vor suferi modificări

Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete. În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1”, se arată în Nota de fundamente ce vine împreună cu proiectul, potrivit capital.ro.

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!