Data la care începe a doua sesiune de Bacalaureat 2025: Cum se pot înscrie elevii

Autor: Cristina Mocanu

Pe ce dată începe a doua sesiune de Bacalaureat 2025

Sursa: shutterstock.com

Când are loc a doua sesiune de Bacalaureat 2025 și ce trebuie să știe candidații?

Elevii care nu au reuști să treacă de prima sesiune a Bacalaureatului, urmează să se înscrie la a doua care va începe în luna august 2025. Calendarul oficial a fost publicat de către Ministerul Educației, iar primul examen scris va fi la Limba și literatura română. Pe ce dată începe sesiunea a doua de Bacalaureat 2025?

Când începe a doua sesiune de Bacalaureat 2025?

Conform calendarului oficial publicat de Ministerul Educației, înscrierea candidaților pentru a doua sesiune de examen pentru Bacalaureat 2025 începe pe data de 14 iulie și se încheie pe 21 iulie. Tot acum se pot înscrie și elevii care au reușit să promoveze examenul de corigență.

De asemenea, tot acum se pot înscrie și cei care nu au reușit să promoveze examenul în anii anteriori și își doresc să susțină Bacalaureatul din nou.

Acesta este calendarul complet pentru a doua sesiune de Bacalaureat 2025, care începe cu proba scrisă la Limba și literatura română:

14–21 iulie: Înscrierea candidaților pentru sesiunea de toamnă, inclusiv a celor care au promovat examenele de corigențe.

Citește și: Incredibil ce notă a primit o elevă din Sibiu după contestația la BAC. Adolescenta luase inițial 9,40

4–5 august: Proba A – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

5 august: Proba B – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

6 august: Proba D – Evaluarea competențelor digitale

7–8 august: Proba C – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Probele scrise:

11 august: Proba E.a) – Limba și literatura română

Citește și: Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"

Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner

12 august: Proba E.c) – Proba obligatorie a profilului

13 august: Proba E.d) – Proba la alegere a profilului și specializării

14 august: Proba E.b) – Limba și literatura maternă

18 august: Afișarea primelor rezultate, vizualizarea lucrărilor scrise, începerea depunerii contestațiilor

19–20 august: Continuarea vizualizării lucrărilor și depunerea contestațiilor

26 august: Afișarea rezultatelor finale

Ce reguli trebuie să respecte candidații în sala de examen?

Candidații care participă la a doua sesiune de Bacalaureat 2025 trebuie să respecte o serie de reguli atunci când intră în sala de examen. Aceștia trebuie să intre în clasă până în ora 8:30, iar accesul se face pe baza unui act de identitate. Au voie să dețină asupra lor un instrument de scris, de culoare albastru, în timp ce bagajele, telefoanele, umbrelele și hainele în plus sunt lăsate într-o sală specială, unde fiecare elev primește un autocolant cu număr de identificare pentru a-și recupera bunurile după probă.

Proba va începe oficial la ora 9:00, iar timpul de lucru este de 3 ore. De menționat este faptul că elevii nu au voie să părăsească sala mai devreme de ora 10:30.

Citește și: Un tânăr care a luat 4,55 la română la BAC i-a implorat pe profesori: „Vă rog frumos, dați-mi cinci sutimi!”. Ce notă a obținut după contestație

Pe durata examenului, candidaților le este interzis să comunice cu exteriorul sau cu alți candidați, dar și deținerea oricăror materiale sau dispozitive nepermise precum: dispozitive electronice (telefoane, tablete, smartwatch-uri, etc.), note, dicționare, fițuici, manuale, ghiozdane, poșete, sacoșe.

Au voie să intre în sala de examen cu: creion, riglă, echer – pentru Matematică sau Geografie, stilou/pix cu pastă albastră – obligatoriu pentru toate probele, creion negru – doar pentru scheme/desene, penar transparent, și o sticlă cu apă.

Astfel, a doua sesiune de Bacalaureat începe pe data de 11 august, când are loc prima probă scrisă la Limba și literatura română.