Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii are în plan să anuleze dreptul de a avorta

,
Avort

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii are în plan să anuleze dreptul de a avorta

[Sursa foto: Twitter]

Curtea Supremă a SUA vrea să anuleze decizia istorică din 1973 prin care se acordă dreptul la avort, potrivit publicației Politico, citată de BBC.


In articol:

Hotărârea Roe vs. Wade care, în urmă cu aproape 50 de ani, a decis că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort, a fost  „complet lipsită de fundament de la început”, potrivit acestui text de 98 de pagini care ar putea face obiectul unor negocieri până la 30 iunie, scrie digi24.ro.

Curtea Supremă SUA se pregătește să anuleze dreptul la avort

Avort

Curtea Supremă SUA se pregătește să anuleze dreptul la avort

[Sursa foto: Twitter]

„Considerăm că decizia în cazul Roe vs. Wade trebuie anulată”, menționează Samuel Alito în document, intitulat „Avizul Curţii” şi postat pe site-ul Politico.

„Avortul constituie o chestiune morală profundă”, mai scrie acesta Alito.  „Constituţia nu le interzice cetăţenilor din fiecare stat să reglementeze sau să interzică avortul”, opiniază acesta.

Citeste si: Sfatul părintelui Constantin Necula pentru femeile care fac întrerupere de sarcină: „Le trebuie o maturitate să înfrunte momentul acela”

„Concluzia ineluctabilă este că dreptul la avort nu este profund înrădăcinat în istoria şi tradiţiile naţiunii”, a precizat acesta. Conform judecătorului, acest drept  „nu este protejat de nicio dispoziţie din Constituţie”.

Deocamdată, avortul este în continuare legal

Avort

Deocamdată, avortul este în continuare legal

[Sursa foto: Twitter]

„Să fie clar: este un draft. Este scandalos, fără precedent, dar nu este final: avortul rămâne dreptul vostru şi este încă legal”, a transmis, pe Twitter, organizaţia Planned Parenthood, care monitorizează mai multe clinici care face avorturi.

Începând din septembrie 2021, această nouă componență a Curții Supreme le-a transmis mai multe semnale favorabile celor care nu sunt de acord cu avortul, după cum urmează:

  1. Curtea nu a vrut să oprească intrarea în vigoare a unei legi în Texas, care limitează dreptul la avort la primele şase săptămâni de sarcină, comparativ cu două trimestre în cadrul legal actual.
  2. La examinarea în decembrie a unei legi din Mississippi, în care era, de asemenea, vorba despre perioada legală pentru avort, o majoritate a magistraţilor au lăsat de înţeles clar că ei sunt pregătiţi să modifice sau chiar să anuleze decizia Roe vs. Wade, potrivit digi24.ro.

„Sunt aproape sigur că nu a mai avut loc niciodată o astfel de scurgere de informaţii”  la Curtea Supremă, a transmis, pe Twitter, juristul Neal Katyal, care a susținut, de mai multe ori, numele administraţiei lui Barack Obama în faţa înaltei instanţe a SUA.

Curtea Supremă a nu a răspuns solicitărilor AFP de a comenta scurgerea de informații. 

Fără o decizie oficială, aproape 200 de oameni s-au adunat spontan luni seară în faţa templului de marmură albă care găzduieşte Curtea Supremă la Washington pentru a protesta în favoarea dreptului la avort.

Citeste si: Nu mai bea apă din așa ceva! Poate să provoace cancer. Mulți români nu știu pericolul la care se expun

De asemenea, un mic grup de oameni care nu susțin avortul sărbătorea, la rândul său, viitoarea anulare a deciziei Roe vs. Wade.

„Această decizie este un atac direct asupra demnității, drepturilor și vieții femeilor, ca să nu mai vorbim de decenii de lege stabilită”, a declarat fostul secretar de stat american, Hillary Clinton. „Va ucide și va supune femeile, chiar dacă marea majoritate a americanilor cred că avortul ar trebui să fie legal. Ce rușine totală”, a mai precizat fosta primă doamnă a Casei Albe.

Au fost raportate aproape 630.000 de avorturi în SUA în 2019, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA. Acest număr a reprezentat o scădere cu 18% față de nivelul din 2010, scrie digi24.ro.

Majoritatea femeilor care apelează la avort sunt tinere de 20 de ani. În 2019, aproximativ 57% dintre femei erau în această grupă de vârstă.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Un bebeluș cu două capete a venit pe lume într-un spital din București. Ce s-a întâmplat la câteva ore după naștere?

Mega-veste pentru milioane de pensionari! Nu vor mai scoate bani din portofele pentru plata acestei taxe

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Tragedie la o maternitate din Iași! O tânără însărcinată a murit la o oră după internare

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies