Cum se va numi certificatul verde în România. Rafila a anunțat dacă va fi introdus la locul de muncă

,
Rafila

Nu va mai fi Certificat Verde! Rafila a anunțat cum se va numi

[Sursa foto: Facebook Rafila ]

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că certificatului verde își va schimba denumirea. Iată cum i se va spune!


In articol:

Alexandru Rafila a vorbit despre certificatul verde. Potrivit ministrului Sănătății, oficialii europeni au decis modificare acestuia.

certificatul verde

Cum se va numi certificatul verde în România.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Românii nu vor renunța, încă, la masca de protecție obligatorie, deși incidența COVID-19 a scăzut destul de considerabil. Ce restricții vor mai fi introduse

Anunțul momentului despre certificatul verde! 

Potrivit noului ministru al Sănătății, oficialii europeni au decis ca certificatul verde COVID să fie doar pentru libera circulație între statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, Alexandru Rafila a declarat că se încearcă adaptarea documentului, motiv pentru care el nu se va mai numi certificat verde COVID ci certificat COVID.

"Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este întotdeauna soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Alte măsuri de sănătate publică recomandate, începând cu purtarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerației, bineînțeles că rămân în vigoare.

Discuția s-a concentrat și asupra certificatului Covid.  Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că certificatul verde original se referă la documentul adoptat de Parlamentul european și se referă la călătoria între statele membre. Certificatul Covid, care a reprezentat un subiect de interes și de dezbatere, de multe ori de controverse în spațiul public... vom încerca să găsim pentru el o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducea lui să poată să fie făcută când există o creştere susţinută, pe un anumit interval, de exemplu trei săptămâni. Și renunţarea la utilizarea la acest certificat verde complet, adică testare, vaccinare sau trecere prin boală, să fie făcut atunci când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP", a precizat Alexandru Rafila. 

Certificatul COVID va fi introdus la locul de muncă?

Mai mult, Alexandru Rafila a vorbit și despre impunerea certificatului Covid la locul de muncă, precizând că nu s-a renunțat la idee, dar că se va aplica în anumite condiții.

„Nu renunţăm complet la idee. Propunerea a fost legată de utilizarea pentru o perioadă de timp limitată ţinând cont de contextul epidemiologic. Dacă e o creştere a cazurilor două săptămâni, se introduce şi se renunţă când scade incidenţa”, a explicat medicul Rafila.

Citeste si: Când vom renunța la certificatul verde în România? Guvernul crede că măsura certificatului verde obligatoriu la locul de muncă ar trebui luată până la finalul anului

În acest context, ministrul Sănătății susține că certificatul Covid ar putea fi impus la locul de muncă atunci când rata incidenței crește, urmând ca atunci când scade, documentul să nu mai fie necesar.

"Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu,(...) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă. Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent.

O să încercăm să găsim o soluţie. Eu v-am spus un principiu în momentul de faţă, dumneavoastră, deja, mă întrebaţi nişte detalii tehnice, nu am ce să vă răspund, pentru că nu ăsta este scopul, ca să împiedici dreptul la muncă, ci scopul introducerii acestui certificat COVID este să frânezi rapid o creştere a numărului de cazuri, este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp", a mai spus Rafila.

Acesta a explicat că părțile au progresat în ceea ce privește consensul și că se dorește ca certificatul verde să fie introdus la locul de muncă atunci când există justificare epidemiologică.

„Consensul a progresat, avem un feedback pozitiv şi cred că adoptarea unui certificat verde cu toate categoriile de eventualităţi – vaccinare, testare, trecere prin boală – este oportună.

Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, când e raţional, şi să renunţăm la el când nu mai e cazul. Asta e ideea, să nu fie pentru totdeauna”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Fostă consilieră a lui Trump: Putin are un miros ciudat şi nu mănâncă la evenimente

S-a hotărât! Luni, 29 noiembrie, este oficial zi liberă pentru bugetari. Salariații din sectorul de stat vor avea o minivacanță de cinci zile

Variola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Uniunea Europeană a dat undă verde vaccinului Pfizer la copii cu vârste între 5 și 11 ani. Imunizarea minorilor ar urma să înceapă și în România

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies