Cum se încheagă, de fapt, laptele din care se face brânza. Procedeul vechi de sute de ani

,

Laptele se încheagă printr-un procedeu vechi de sute de ani. Doar în acest fel se pot obține diferitele tipuri de brânzeturi.


In articol:

Cine a avut bunici la țară a văzut, cu siguranță, cum se prepară brânza. Bunicile noastre foloseau cheag, pe care îl puneau în laptele proaspăt muls, și astfel făceau o brânză 100% naturală.

Închegarea laptelui, procedeul prin care se obține brânza

Brânzeturile se prepară printr-un procedeu care a fost descoperit în urmă cu sute de ani. Este vorba despre închegarea laptelui sau coagularea acestuia. Astfel, din stare lichidă, laptele ajunge să devină gelatinos.

Bineînțeles că fiecare tip de brânză are nevoie de un alt timp de închegare a laptelui. Atunci când laptele este proaspăt muls, se va închega mult mai greu, spre deosebire de cel maturat.

Pentru a închega laptele se folosește cheag. Acesta poate fi natural, obținut din intestinele mamiferelor ierbivore tinere, adică viței, iezi sau miei, sau poate fi preparat din înlocuitori microbiologici procesați în laborator.

Acest tip de cheag se găsește în magazine. Poate fi praf, lichid sau sub formă de tablete.

Cheagul se adaugă în lapte, în timp ce amestecați în permanență, pentru cel puțin 5 minute.

După aceea, laptele se va lăsa într-un loc răcoros, până se va închega de tot.

Vă veți da seama că brânza este gata, atunci când veti observa că zerul care s-a scurs este limpede și are o culoare galben verzuie. În acest fel, veți obține cașul, din care se pot prepara alte tipuri de brânzeturi.

Alte țări din Europa, cum ar fi Italia, Spania sau Portugalia, folosesc cheag vegetal.

Acesta se obține din smochine, floare de scaiete, anghinare sau urzici.

Brânza de burduf, o specialitate a României

La noi în țară, în special în zonele de munte, brânza de burduf este o adevărată specialitate. După ce se mulge laptele de la oi, se adaugă cheag în el, se lasă să se coaguleze și astfel se obține cașul.

Ca să se prepare brânza de burduf, cașul se va lăsa mai puțin de o oră, iar apoi se va fărâmița.

Se pune în burduf și se lasă la scurs. Trebuie să nu mai curgă niciun pic de zer din caș. Dacă rămâne zer, brânza de burduf va fi acidă.

De-abia atunci, cașul se poate pune în butoaie de lemn, pentru o perioadă de 10 zile.

Apoi se frământă bine, în timp ce i se adaugă sare, și apoi se lasă la maturat.

Cel mai bine este să stea la maturat în piele de oaie, pentru că astfel brânza va fi foarte aromată, cremoasă și bună la gust.

Citește și


Brânza de burduf ideală, preparată după o rețetă veche de sute de ani, trebuie să fie galbenă, moale, în așa fel încât să se poată întinde, să nu fie acidă, să nu fie prea sărată, să nu se fărâmițeze și să miroasă a oaie, nu a cheag.

Din caș se pot prepara și alte specialități, nu doar brânza de burduf. De exemplu, cașcavalul se face din caș dospit, care după o zi se pune la opărit. Apoi se frământă și se pune în forme, pentru o perioadă de 3 săptămâni.

Cașul se poate consuma și ca atare, fără să fie transformat în alte brânzeturi. Trebuie lăsat însă doar câteva zile la maturat, iar apoi se poate servi.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Orhan din noul serial "Nehir", un actor de legenda in Turcia! Iata ce sotie tanara si frumoasa are celebrul Sait Genay! Incredibil ce diferenta de varsta exista intre...

Surse: Ciucu ar urma să câștige la diferență de cel puțin 200 de voturi

Băutura care poate declanșa cancerul. Este oficial: una din 25 de persoane bolnave se îmbolnăvesc din această cauză. STUDIU

În ce oraș din Turcia s-a filmat majoritatea episoadelor din serialul "HERCAI"? Iata cum au fost surprinsi indragitii actori in ultima zi a filmarilor!

Duminica aceasta, de la ora 20:00, la “Roata Norocului”, Bianca Drăgușanu și Alex Bodi fac echipă la “Roata Norocului”!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies