Cum se face săpunul de casă, cel pe care îl foloseau bunicii noștri

,

Săpunul de casă, pe care îl foloseau în trecut bunicii noștri, era preparat doar din ingrediente naturale. Era folosit pentru păr, pentru corp, dar și pentru rufe.


In articol:

Dacă ați avut bunici care locuiau la țară și mergeați în vacanțe la ei, atunci cu siguranță ați folosit de mai multe ori săpunul de casă. Era preparat din untură și tocmai de aceea, pielea nu se usca.

Și părul rămânea strălucitor și sănătos. 

Săpunul de casă, rețeta uitată a bunicilor

Pe vremuri, oamenii de la sate nu aveau la dispoziție o gamă largă de săpunuri, geluri de duș sau detergent pentru rufe, așa că erau nevoiți să improvizeze. 

Astfel, bunicii noștri își pregăteau singuri în casă săpunul. Se făcea într-un cazan mare, care era pus pe pirostrii sau pe cărămizi, pe foc cu lemne, în curte sau în grădină. 

Grăsimea din care era preparat săpunul lăsa pielea fină și catifelată. De asemenea, bunicii foloseau săpunul de casă și pentru a-și spăla părul. Chiar și hainele erau curățate tot cu acest produs. 

Dacă vreți să preparați și dumneavoastră săpun de casă, aveți mare grijă atunci când manevrați leșia. Este un acid foarte puternic, iar în contact cu pielea poate provoca arsuri destul de serioase. 

Folosiți mănuși întotdeauna, ca să vă protejați mâinile!

Ingrediente:

  • un kg de grăsime (untură și ulei)
  • 200 g de sodă caustică
  • doi litri de leşie concentrată
  • o mână de sare grunjoasă
  • frunze fragede de pelin, mentă şi salvie
  • un kg de făină

Cum se prepară săpunul de casă

Chiar dacă acum vremurile s-au schimbat în totalitate și aproape nimeni nu mai stă să-și prepare singur săpunul, nu este rău să știți cum se făcea acesta pe vremuri. 

Nu se știe niciodată când veți putea avea nevoie de această rețetă a bunicilor. În primul rând, înainte să pregătiți săpunul de casă, trebuie să faceți leșia. 

Ce este, de fapt, aceasta? Un amestec de cenușă și apă de ploaie. Bunicii noștri aveau mereu la îndemână aceste două ingrediente. 

La o parte de cenușă, trebuie să adăugați 5 părți de apă de ploaie sau dacă nu aveți, folosiți apă de izvor sau apă plată. Nu puneți apă de la robinet. 

Într-o oală mai mare, topiți untura și lăsați-o să se răcească. Adăugați și ulei și amestecați foarte bine. Apoi puneți leșia, amestecați iar și turnați și făina. 

Soda caustică se dizolvă mai întâi în apă.

Din această compoziție veți pune, puțin câte puțin, în amestecul preparat mai sus, din untură, ulei, făină și leșie. 

Trebuie să amestecați în permanență, pentru că altfel săpunul se va crăpa. Lăsați compoziția de săpun peste noapte să se întărească și de-abia după aceea puteți tăia bucăți, de mărimi potrivite. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Situatie neasteptata in consiliul de eliminare, la Survivor Romania 2021! Favoritii publicului au nominalizat! Cine sunt concurentii aflati in pericol de eliminare?

Ioana Ene Dogioiu, despre 'ciocnirea' Cîţu-Voiculescu: 'Încă n-am văzut ca un ministru să ţină declaraţii concomitent cu premierul'

Clasament Survivor România 2021. Cine se află pe primul loc în top după plecarea Anei Porgras. Răsturnare totală de situație

Faimosii, distractie si clipe de neuitat la show-ul unic de dans de care au avut parte dupa castigarea jocului de recompensa!

Starlin si Maria, singuri in jungla! Ce i-a spus Razboinicul noii sale colege! "Ea a venit cam repede cu anumite lucruri..."

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies