Cum se face aluatul de pizza și cât timp trebuie să stea la dospit

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 20 iul 2022, 21:15

Aluatul de pizza se face foarte repede, dacă știți căteva trucuri. Iată cum se prepară acesta și cât timp trebuie lăsat la dospit.

Pizza se numără printre cele mai apreciate mâncăruri, dar și printre cele mai rapide. O puteți prepara acasă, din ingredientele care vă plac. Ca să nu dați greș, trebuie să știți însă să faceți cel mai bun blat de pizza.

Aluatul de pizza, secrete din bucătăria italienilor

Fiecare gospodină a încercat, cel puțin o dată, să facă pizza de casă. Cu umplutura oricine se descurcă, pentru că puneți exact ingredientele care știți că vă plac.

Când vine vorba de blat, lucrurile se complică puțin. Multe persoane preferă blatul pufos, care seamănă cu aluatul de pâine. Trebuie să știți totuși că, în mod normal, blatul de pizza trebuie să fie subțire și crocant pe margini.

Este adevărat că puteți găsi o mulțime de rețete de blat de pizza, dar se poate întâmpla să le încercați și să observați că rezultatul final nu este cel dorit.

Asta pentru că există câteva trucuri, pe care dacă nu le respectați, blatul de pizza nu iese perfect. De exemplu, dacă nu știați, aluatul de pizza nu trebuie întins cu sucitorul.

De asemenea, trebuie să-l înțepați cu o furculiță, ca să evitați să se umfle, atunci când este băgat la cuptor. Un alt secret este și folosirea uleiului de măsline. Acesta va schimba total gustul blatului.

Ingrediente pentru cel mai bun blat de pizza:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • un kg de făină
  • 500 ml de apă
  • 14 gr drojdie uscată
  • 5 linguri ulei de măsline
  • o lingură de zahăr
  • o linguriță de sare

Cum se face blatul de pizza

În primul rând, dizolvați drojdia în câteva linguri de apă caldă. Puneți și zahărul și amestecați bine. Aveți grijă să nu folosiți apă fierbinte, pentru că drojdia nu va mai avea niciun efect.

Adăugați și două linguri de făină și omogenizați. Lăsați maiaua astfel obținută la dospit. Aceasta trebuie să-și dubleze volumul.

Separat, într-un alt castron, puneți făina cu sarea și faceți o gaură în mijloc.

Acolo veți pune maiaua, după ce va crește. Începeți să turnați apă călduță, în timp ce amestecați. Apoi puneți și uleiul de măsline.

Răsturnați aluatul pe masa pe care ați presărat făină și începeți să-l frământați foarte bine, până când se va încorpora în el toată făina. Trebuie să obțineți un aluat elastic.

Aluatul se pune într-un castron, se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit, într-un loc călduț.

Când veți observa că și-a dublat volumul, înseamnă că este gata.

Din acest aluat o să vă iasă 4 blaturi de pizza. După ce îl împărțiți în 4 părți egale, luați fiecare bucată și o întindeți direct în tava în care veți coace pizza. Așa cum v-am spus, blatul de pizza nu se întinde cu sucitorul!

Înainte, ungeți tava cu puțin ulei. După ce ați întins blatul, îl înțepați din loc în loc cu o furculiță. Apoi îl ungeți cu sos de roșii, presărați pe el oregano și puneți ingredientele care vă plac.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!