Plăcinta cu brânză poate fi preparată în foarte multe feluri, iar unele rețete au și peste 100 de ani vechime. Noi vă dezvăluim 3 rețete, extrem de gustoase, care pot fi servite ca aperitiv sau ca desert.
In articol:
- Plăcinta cu brânză, preparatul fin al copilăriei
- Plăcintă turnată cu brânză și vișine, un desert spectaculos
Plăcintele cu brânză fac parte din categoria preparatelor tradiționale, iar rețetele au fost transmise din generație în generație, de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, există rețete de plăcintă cu brânză care sunt vechi de peste 100 de ani.
Plăcinta cu brânză, preparatul fin al copilăriei
Cu toții ne aducem aminte cu drag de plăcintele făcute de bunici sau de mame, pe vremea când eram copii. Dintre aceste rețete, plăcinta cu brânză parcă este cea mai apropiată de sufletul nostru. Probabil și pentru că se poate face atât cu brânză dulce și cu stafide, cât și cu brânză sărată.
Plăcintă cu brânză sărată- rețeta clasică
Ca să obțineți o plăcintă cu brânză ca la mama acasă, bineînțeles că trebuie să preparați singure
și foile. De fapt, frăgezimea acestora dau gustul minunat al plăcintei .
Plăcinta cu brânză sărată și mărar este excelentă pe post de aperitiv
- 500 gr făină
- 50 ml ulei
- 250 ml apă
- 10 gr drojdie
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 400-500 gr telemea
- 3 ouă
- 3 linguri de iaurt sau de smântână
- ceapă verde sau mărar
Mod
de preparare:Amestecați toate ingredientele pentru foile de plăcintă și lăsați aluatul să dospească, pentru aproximativ o oră. Între timp, pregătiți și umplutura. Trebuie doar să amestecați ingredientele într-un castron.
Pe masa tapetată cu făină, întindeți aluatul și împărțiți-l în două sau în 3 părți egale, în funcție de cât de subțiri vreți să fie foile. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți o foaie, apoi umplutură și tot așa, până terminați compozițiile. Băgați
Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Plăcinta cu brânză dulce este desertul preferat al tuturor, mai ales pentru că ne aduce aminte de copilărie.
Plăcinta cu brânză dulce și stafide se numără printre deserturile preferate din copilărie
- 300 gr făină
- 200 gr unt
- două ouă
- 100-150 gr zahăr
- un plic de praf de copt
- un praf de sare
- două linguri de smântână
Ingrediente pentru
umplutură:- 500 gr brânză dulce
- două ouă
- 100 gr zahăr
- un plic de zahăr vanilat
- o lingură de smântână
- 150 gr stafide
- coaja rasă de la o lămâie
- 150-200 gr zahăr pudră (pentru decor)
Mod de preparare:
Făina, zahărul, praful de copt și sarea se amestecă foarte bine într-n castron.
Separat, mixați untul cu ouăle bătute și cu smântâna și apoi turnați-le peste ingredientele uscate. Aluatul obținut trebuie să fie mai tare și să poată fi întins cu făcălețul.Înainte de a întinde foile, aluatul trebuie să stea la frigider pentru o oră. Între timp, pregătiți umplutura. Într-un vas, puneți brânza dulce, scursă bine, ouăle bătute, zahărul, zahărul vanilat, smântâna, coaja rasă de lămâie și stafidele și amestecați.
Pe masa tapetată cu făină, întindeți aluatul în două foi egale. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți o foaie, apoi umplutura și deasupra cealaltă foaie. Băgați tava în cuptorul preîncălzit pentru o oră. La final, pudrați plăcinta cu zahăr pudră.
Plăcintă turnată cu brânză și vișine, un desert spectaculos
Pe lângă cele două rețete clasice de plăcintă cu brânză, cea cu brânză sărată și cea cu brânză dulce și stafide, astăzi vă mai dezvăluim o rețetă absolut delicioasă. Este vorba despre plăcinta turnată cu brânză și cu vișine. Sună bine, nu-i așa?
Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- un praf de sare
- 250 g zahăr
- 13 linguri ulei
- 13 linguri lapte
- esență de vanilie
- 400 g făină
- un plic de praf de copt
Ingrediente pentru umplutură:
- 300 g vișine
- 500 g brânză de vaci fără sare și puțin mai tare
- 200 g zahăr
- 3 ouă
- esență de rom
- 50 g griș
Mod de preparare:
Plăcinta de brânză cu vișine are un gust dulce-acrișor și este foarte ușor de făcut
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, turnați jumătate din aluat și puneți peste el o parte din vișine. Băgați tava la cuptorul preîncălzit și lăsați-o până când veți observa că blatul este aproape copt.
Umplutura se prepară astfel: dați brânza prin răzătoare și amestecați-o cu zahărul, cu ouăle, cu grișul, cu esența de rom și cu încă o parte din vișine.
Turnați umplutura peste blatul din cuptor, puneți deasupra și restul vișinelor, iar la final turnați și cealaltă parte din aluat. Băgați din nou plăcinta la cuptor, până trece testul cu scobitoarea.