Vrei să ai pe masa de Paște cozonaci pufoși și delicioși pregătiți chiar de tine? Nimic mai simplu. Bloggerul culinar Gina Bradea te învață cum să faci cei mai pufoși cozonaci de Paște dezvăluind secretul aluatului perfect.
Cum să faci cei mai pufoși cozonaci de Paște va fi de acum floare la ureche grație bloggerului culinar Gina Bradea care a dezvăluit secretul aluatului perfect. Urmează indicațiile de mai jos și vei avea pe masa de Paște cei mai pufoși și delicioși cozonaci pregătiți în casă.
Cum să faci cel mai pufos cozonac de Paște
Nelipsit de pe masa de Paște a românilor, un cozonac pufos și bine rumenit este visul oricărei gospodine în perioada sărbătorilor Pascale.
Indiferent de umplutura de pare o alegem secretul cozonacilor pufoși stă în modul în care pregătim aluatul.
Folosiți ingrediente de cea mai bună calitate, la temperatura camerei, nu reci.
Făina trebuie să fie bine uscată, să se cearnă 2-3 zile la rând și să fie ținută la cald înainte de frământare.
Aluatul trebuie frământat bine, pana se desprinde de mână și bătut apoi de masă
Bătutul de masă ajută aluatul foarte mult, acesta devine mai fin și mai elastic
Laptele se pune treptat, prima dată doar 3/4 din cantitate, apoi se mai adaugă puțin câte puțin, cât trebuie. Dacă puneți tot laptele și la final aluatul e lipicios și moale, mai adăugați o mână de făină.
Secretul aluatului perfect pentru cei mai pufoși cozonaci
[Sursa: PixaBay]
Secretul aluatului perfect pentru cozonaci pufoși de Paște
Copt bine, la foc mic la început (160 de grade pentru 10 minute), 180 de grade Celsius pana la final la cuptor electric. La cuptor pe gaz, foc mic la început, apoi mediu.
Puneți mâna pe aluat: aluatul trebuie să fie cald, nu rece. Dacă aluatul este rece, va crește greu, poate dura și 10-12 ore până se dospește bine.
Dacă vreți ca aluatul să crească mai repede, aprindeți cuptorul la 40 de grade și băgați vasul cu aluat in cuptor. Dupaă 15 minute stingeți focul și lăsați acolo cozonacul
Cernem făina de 3 ori într-un vas mare, încăpător. Facem apoi o “groapă” în mijlocul vasului (nu ajungem însă la fundul vasului). Punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor. Trebuie să se topească zahărul, însă să nu fiarbă.
Dizolvăm drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină.
După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas, nu vorbim de altă făină) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute.
Separat frecăm gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine.
Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 mlși continuați să frământați aproximativ 30 de minute.
Apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.
Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.
Numărul pensionarilor din România a crescut în aprilie 2025, iar datele oficiale arată cât este pensia medie și cum variază aceasta în funcție de tipul de pensie.
Ozana Barabancea a vorbit deschis pentru prima dată despre cel mai greu moment din viața sa: infarctul suferit de fiul său, Andrew Barabancea, la doar 24 de ani.