Cum poți să amâni plata ratelor la credite în 2022. Iată cererea pe care trebuie să o completezi

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 mai 2023, 01:25

Cum putem să amânăm plata ratei creditului până la 9 luni

Sursa: unsplash

Măsurile prevăzute pentru amânarea ratelor la credite fac parte din proiectul ,,Sprijin pentru România” și sunt susținute de Ministerul Finanțelor.

Aceste măsuri care prevăd amânarea pentru 9 luni a ratelor la credite au venit pentru sprijinirea românilor în urma creșterilor accelerate la energie, atât în cadrul firmelor, cât și în gospodării. Creșterile rapide au fost produse de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 160 de război în Ucraina: Rușii au bombardat un microbuz care evacua civilii din Herson. Trei persoane au murit în urma atacului.

Ce trebuie să faci pentru a amâna plata ratelor la credite în 2022

Persoanele fizice trebuie să prezinte declarația pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Citeste si: Curs valutar BNR luni, 1 august 2022. Ce se întâmplă cu euro și dolarul la început de lună. Iată ce bancă oferă cel mai bun curs valutar astăzi

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Iar dacă cei care doresc să amâne plata ratelor la credite sunt persoane juridice, trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de

plată comparativ cu perioada similară a anului 2021; privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare; și privind faptul că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social.

Modelul de cerere pe care trebuie să îl completezi

Pentru a amâna plata ratelor la credite va trebui să completăm la banca la care avem creditul, o cerere. În această cerere vor fi informații precum: nume și prenume, detalii ale contractului de credit și pe ce perioadă, între 1 și 9 luni, vrem să amânăm acest credit.

Citeste si: COVID-19. Câte decese de la infecția cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat în România în valul 6

Referitor la comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se prevede ca acestea să se plătească conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

Sursa: mfinante.gov.ro