Cum au supravietuit oamenii strazii pe gerul naprasnic care a lovit Romania!

A fost ger naprasnic azi-noapte! Curajosii care au indraznit sa iasa dimineata din casa s-au infofolit mai ceva ca la Polul Nord.

Dupa o noapte in care frigul aproape ca a paralizat tot, in zori a venit si recordul: a fost cea mai geroasa dimineata de 20 ianuarie din ultimii 55 de ani!

Brasov si Intorsura Buzaului au fost Polul Frigului din Romania. Dupa o noapte infioratoare, gerul s-a ascutit si mai mult, spre dimineata. Cu o minima de - 29 de grade Celsius, a fost cel mai geros 20 ianuarie din ultimii 55 de ani. Temperatura extrem de scazuta iti ingheta respiratia, la propriu.

Cei care n-au avut incotro si au fost nevoiti sa se aventureze afara, si-au acoperit fetele cum au putut mai bine. Aerul rece, taios, era de nerespirat. A fost atat de frig, incat pana si cascada Sapte Scari a inghetat. Si azi-noapte a fost cumplit. Cel mai mult au avut de suferit oamenii fara adapost.

Pe Cristi l-am gasit chircit de frig, in coltul acestui bloc. In picioarele goale, tremura din toate incheieturile. Degeaba isi sufla in pumni, disperat ca macar mainile sa si le salveze de la inghet.

A fost atat de frig, incat mancarea si apa erau bocna, iar salteaua de sub el si zdreanta cu care era invelit aveau pojghita de gheata pe ele. De 9 ani e-al nimanui, pribeag pe strazi.

In tot culcusul de gheata, tanarul are ceva care-i tine sufletul cald: tricolorul tarii, singurul de care se agata, cu speranta.
Bunicul din imagini a prins ierni si mai napraznice, in strada. Calit, la minus 20 de grade, se simte inca in putere. Totusi, mana ii tremura pe plasa care ii este umpluta cu mancare.

In miez de noapte i-am intalnit pe acest angajati. Pentru ca a inghetat si sufletul in ei, au transformat trotuarul  in teren de sport.

La prima ora, cand n-ai fi dat nici macar un caine afara din casa, parintii n-au avut incotro. Daca pe zapada de luni, scolile au fost inchise, desi drumurile erau negre, astazi, au fost nevoiti sa-si scoata copiii in ger si pe polei. Si in zonele de munte, gerul a fost patrunzator. A fost atat de frig, incat a inghetat si apa din fantani.

Nu iesiti din case, decat daca va imbracati foarte bine, iar daca va stiti bolnavi, mai bine amanati orice drum! Este avertismentul medicilor, cu atat mai mult cu cat mai avem de indurat inca cinci zile de ger. Vremea polara va fi stapana peste aproape toata tara si va continua sa aduca temperaturi de - 25 de grade Celsius.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate