Cozonac fara framantare. Ingrediente pentru doi cozonaci- aluatul
1 kg faina
600 ml lapte cald
250 g zahar
un pachet unt
2 pliculete drojdie uscata
6 galbenusuri
200 g stafide
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de rom
coaja unei portocale+coaja unei lamai
1/2 lingurita sare
Cozonac fara framantare. Ingrediente pentru umplutura de nuca
6 albusuri
600 g nuca macinata
4 linguri cacao
200 g zahar pudra
Citește și: Ion Iliescu, în continuare în stare gravă. Funcția respiratorie a fostului președinte este afectată
Citeste si: Cum faci paine fara coacere si fara drojdie. Nu ai nevoie de cuptor. Reteta rara manastireasca
Citeste si: Cum să faci maia. Rețeta simplă pentru drojdie naturală
Cozonac fara framantare. Mod de preparare:
Pregateste aluatul de cozonac:
1. Dizolva drojdia in laptele caldut, cu 2 linguri de zahar.
2. Incorporeaza apoi treptat faina cernuta, stafidele si framanta doar pana ce obtii un aluat omogen si elastic (cca 5 min). Pune aluatul intr-un recipient cat mai incapator si da-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore.
3. Scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute inainte de a lucra cu el.
Pregateste umplutura:
1. Bate albusurile spuma (fara zahar, fara nimic altceva), pana ce devin pufoase. Incorporeaza nuca macinata, cacaua si zaharul pudra.
2. Imparte aluatul in 4 parti egale. Pe blatul bine uns cu ulei, intinde 2 dintre bucati in dreptunghiuri si unge-le 1/2 din compozitie. Ruleaza fiecare bucata de aluat, apoi impleteste-le intre ele.
3. Uneste capetele cozonacului si muta-l intr-o tava unsa cu ulei sau unt. Procedeaza exact la fel si cu celelalte 2 bucati de aluat ramas si cu cealalta jumatate de umplutura. Unge cozonacii cu un galbenus combinat cu 2 linguri de lapte.
4. Lasa cei doi cozonaci la crescut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul. Odata ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de galbenus, presara-i cu zahar si da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau pana cand cozonacul fara framantare trece testul scobitorii.
Citeste si: Quesadilla- reteta mexicana
Citeste si: Reteta Ratatouille- cea mai cunoscuta tocanita de legume din lume
Citeste si: Reteta Briam- Ghiveci grecesc de legume