Covid-19 poate provoca diabet. Descoperirea care i-a socat pe cercetatori din intreaga lume

Autor: Luiza Stama
Actualizat: 01 feb 2021, 19:10
Legatura dintre Covid-19 si diabet

Numerosi cercetatori si medici din lume sunt convinsi ca noul coronavirus poate provoca diabet, la adulti si copii.

Adulti si copii care nu prezinta factori de risc traditional se pot imbolnavi de diabet, in urma infectarii cu Covid-19, spun numerosi cercetatori si medici din intreaga lume, in urma mai multor cazuri care au amplificat ingrijorarea in ce priveste legatura dintre cele doua boli, relateaza Reuters.

Caz concret de diabet instalat dupa infectarea cu Covid-19

Un barbat de 28 de ani din Statele Unite a fost infectat cu Covid-19 in luna iunie si a manifestat febra si probleme respiratorii.

Cateva saptamani mai tarziu, cand barbatul parea sa fie recuperat, el a avut o stare de slabiciune si a inceput sa verse. Dupa ce tanarul a lesinat, paramedicii au sosit la locuinta si l-au transportat la spital, unde barbatul a ajuns la terapie intensiva, dupa ce intrase in coma. Diagnosticul medicilor a fost Diabet de tip 1, iar acest lucru i-a socat pe doctori, dar si pe membri familiei barbatului pentru ca boala nu exista anterior.

Concluzia medicilor a fost ca diabetul a fost declansat de Covid-19, in urma infectarii barbatului.

Acesta nu este singurul caz cand se remarca o legatura intre Covid-19 si diabet, iar ingrijorarea cercetatorilor este studiata acum in intreaga lume. Mai multi experti sunt convinsi ca diabetul si Covid-19 au o legatura si ca diabetul se poate declansa la adulti si la copii, chiar daca nu au factori de risc traditionali.

Citeste si: Studiu: medicamentul care scade riscul de deces doar la femeile infectate cu coronavirus

Legatura dintre diabet si Covid-19 pare sa fie in ambele sensuri

Este stiut deja ca oamenii care sufera de diabet prezinta risc crescut de forme grave sau deces la infectarea cu Covid-19, iar medicii americani au raportat ca in luna iulie 40% dintre decese au fost la pacienti care aveau si diabet.

In prezent, cazurile ca cel al barbatului din Statele Unite arata ca legatura dintre cele doua boli ar fi in ambele sensuri, insa studiile nu sunt finalizate.

" Covid-19 poate provoca diabet", a declarat dr. Francesco Rubino, cercetator in domeniul diabetului zaharat si presedinte pentru chirurgie bariatrica si metabolica la King's College London, relateaza News.ro.

Unul dintre marile mistere ale pandemiei este acum in studul unei echipe internationale, conduse de Rubino.

Peste 300 de medici au cerut sa prezinte spre analiza cazuri din intreaga lume. "Aceste cazuri vin din fiecare colt al lumii si de pe fiecare continent", a spus Rubino.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Institutul National pentru Sanatate din SUA finanteaza cercetari care sa arate cum ar putea coronavirus sa provoace cresterea glicemiei si diabet la persoanele infectate.

Ingrijorator este si faptul ca simtomele de diabet pot aparea dupa luni de zile de la expunerea la Covid-19, iar acest lucru inseamna ca amploarea problemei si efectele pe termen lung nu pot fi cunoscute pe deplin curand. Se impune cercetarea aprofundata si dovezile certe, dincolo de dovezile empirice in crestere ca diabetul ar fi declansat de Covid-19.

In prezent avem mai multe intrebari decat raspunsuri. Am putea avea de-a face cu o forma cu totul noua de diabet”, a declarat dr. Robert Eckel, presedinte pentru medicina si stiinta la Asociatia Americana pentru Diabet.

Citeste si: Boala care ucide un roman in fiecare ora. Care sunt simptomele

Citeste si: Dieta diabet. Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet

 

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!