Copiii vor primi alocație din prima zi de viață. Proiectul a fost votat în Senat

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 dec 2023, 02:25

Senatul a votata un proiect de lege prin care părinții vor beneficia de mai mulți bani la nașterea unui copil.

Sursa: https://pixabay.com/

Mai mulți parlamentari au depus în Senat un proiect care prevede ca nou născuții să beneficieze de alocații din prima zi în care au venit pe lume.

Senatul a votata un proiect de lege prin care p ărinții vor beneficia de mai mulți bani la nașterea unui copil. Proiectul îi dă dreptul copilului la alocația de la stat chiar din ziua în care se naște.

Copiii vor beneficia de alocație din partea statului chiar din prima zi în care s-au născut

Potrivit unui proiect de lege care prevede modificarea  Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, părinții vor primi mai mulți bani la nașterea unui copil.

Mai exact, conform acestei propuneri, dreptul la alocația de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viață a copilului şi se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.

Plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii.

Alocația de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua nașterii copilului şi ultima zi a lunii respective.

Citește și: Vești bune de la Ministerul Muncii! Alocația lunară pentru acești copii a fost majorată. Cine va primi mai mulți bani în 2023

Conform proiectului: “dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.

După cum subliniază inițiatorii, măsura este necesară, deoarece , “în realitate, părinții primesc alocația de stat pentru copii la distanță de două sau trei luni de la nașterea copiilor, deci cu o întârziere

justificată doar de birocrația excesivă a statului, birocrație care izvorăște de această dată din lege (…), care menționează în prezent că alocația se stabilește începând cu luna ulterioară nașterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”. În prezent, alocațiile de stat pentru copii sunt în valoare de:

- 683 de lei- pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);

- 277 de lei- pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);

- 683 de lei- pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Alocațiile copiilor s-au majorat cu 14%  începând cu luna februarie a acestui an

Potrivit OUG 126/2022, “începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.

Rata medie anuală a inflației este de indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de INS.

Citește și: Asigurările pentru concedii și indemnizații vor suferi modificări. Iată care este anunțul făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Astfel că, pentru anul 2022 s-a stabilit o rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că și alocațiile vor crește cu aceeași valoare. Începând din luna februarie 2023 alocațiile primite pentru copii sunt de:

- 683 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);

- 277 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);

- 683 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani

Valoarea alocațiilor din 2022 au fost: 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani și de 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).

De aceea, dacă ar fi să ținem cont de numeroasele răzgândiri ale autorităților de la noi, acest termen ar fi putut fi amânat, dar, în urma unei ședințe a coaliției de guvernare ce a avut loc spre sfârșitul anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a confirmat că măsura se aplică din acest an.

Acesta a mai declarat printre altele că: “Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!