Asigurările pentru concedii și indemnizații vor suferi modificări. Iată care este anunțul făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 mar 2023, 12:40

Asigurările pentru concedii și indemnizații vor suferi modificări

Sursa: PixaBay/Facebook CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat modificările ce se vor face la asigurările pentru concedii și indemnizații, inclusiv pentru cele de sarcină.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat o modificare prin care venitul lunar înscris în

contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pentru orice fel de concediu medical. 

Citește și: CNAS propune schimbarea concediilor medicale. Cum îi va afecta acest lucru pe români

Asigurările pentru concedii și indemnizații vor suferi modificări

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat o nouă modificare pe care românii

trebuie să o cunoască în cazul în care au nevoie de concediu medical sau de indemnizație. Anunțul făcut spune că ,,venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, conform modificărilor și completărilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aprobate în ședința de guvern”,
începând cu data de miercuri, 15 martie 2023.

Venitul menționat trebuie să coincidă cu cel trecut în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau cu media veniturilor lunare înscrise în declarație, în alt caz. Persoanele ce pot să își facă contract cu casa de asigurări nu trebuie să fie neapărat salariați sau asimilații acestora. 

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

Această modificare adusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost gândită pentru a forma un mod de funcționare echitabil și unitar asupra calculului indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, astfel încât fondurile acordate pentru acest domeniu să fie folosite într-un mod cât mai eficient.

Citește și: Salarii majorate pentru personalul din spitalele si secțiile de boli infecțioase! Când ar putea intra în vigoare

Contractele în derulare vor suferi schimbări 

Ce se intampla in aceste momente la granita Romaniei? Aproape 10.000 de persoane au intrat in tara in ultimele 24 de ore

”Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență de modificare și completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, in scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu”, a mai anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Citește și: Pensie 2023: Câți bani vor primi românii la pensie dacă nu au muncit nici măcar o zi în viața lor?

Sursa: Facebook CNAS- Casa Naţională de Asigurări de Sănătateromaniatv.net

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”