Codul Rutier a fost modificat: A fost stabilit circuitul permiselor reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 dec 2023, 01:55

Una dintre schimbările apărute în Codul Rutier vizează stabilirea circuitului pe care îl parcurg permisele de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

Sursa: https://www.facebook.com/www.politiaromana.ro

Au apărut noi schimbări în Codul Rutier 2023.

Una dintre schimbările apărute în Codul Rutier vizează stabilirea circuitului pe care îl parcurg permisele de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

Au apărut noi modificări aduse Codului Rutier

Potrivit Codului Rutier se stabilește că în situația în care un șofer a săvârșit fapta pentru care i se reține permisul de conducere pe raza de competență a altui județ decât cel care îl are în evidență, documentul se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a avut loc contravenția până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii

împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, după care se trimite serviciului poliției rutiere al județului care îl are în evidență pe șofer.

Citește și: Înmatriculările auto în România au crescut cu 38% în 2023

Ce scrie în noul regulament al Codului Rutier?

Cei care doresc să depună o plângere împotriva procesului verbal au la dispoziție 15 zile de la comunicarea lui, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

În regulament mai scrie că permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere din județul care are în evidență titularul până la restituire.

Conform HG 130/2023  a fost stabilit, recent, circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi. Concret, în anumite situații, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată fapta până la restituire, anulare sau dispunerea interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României, după caz.

Situațiile în care se aplică regula de mai sus sunt cele în care permisul auto a fost reținut pentru:

- punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat;

- pentru conducerea unui vehicul fără permis sau categoria potrivită (ori permisul a fost retras sau anulat);

- conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe;

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;

- părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei;

- participarea, în calitate de conducător de vehicul, la întreceri neautorizate pe drumurile publice;

- așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public;

- lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase.

De asemenea, aceeași regulă privind circuitul permiselor de conducere reținute se aplică și în cazul accidentelor de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, dacă șoferul a încălcat o regulă de circulație.

Citește și: Codul Rutier 2023: Șoferii care vor refuza să fie testați pentru alcool sau substanțe psihoactive riscă să rămână fără permisul auto

Totodată, prin HG 130/2023 s-au mai adus modificări ale regulamentului de aplicare a Codului rutier, precum clarificarea regulilor de circulație în sensul giratoriu sau introducerea regulilor în baza cărora se poate aplica interdicția de a conduce mașini pe teritoriul țării noastre pentru șoferii ce dețin permise de conducere străine.

Sursă: avocatnet.ro

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!