Cine sunt românii care pot beneficia de vouchere în valoare de 750 și 2.000 de lei! La ce dată vor intra banii

Author: Lavinia Medrea

Cine sunt românii care pot beneficia de vouchere în valoare de 750 și 2.000 de lei

Sursa: PixaBay/Twitter @ErichMocanu - colaj Kanal D

De la jumătatea acestui an, în jur de un miliard de euro, bani din fonduri europene, vor ajunge la mai mulți români vulnerabili.

Vouchere în valoare de 750 și 2.000 de lei vor ajunge la bătrâni, copii din familii modeste și persoane cu dizabilități. Ajutoarele vor veni sub formă de tichete în valoare de 750 de lei și vor putea fi utilizate pentru rechizite și haine. 

Cine sunt românii care pot beneficia de vouchere în valoare de 750 și 2.000 de lei

Cei care vor să beneficieze de vouchere trebuie să aibă venituri de maxim 1.275 de lei/persoană. De asemenea, se va extinde și programul de masă caldă, iar unitățile de învățământ care nu dispun de echipamente și spații corespunzătoare pentru cursuri vor beneficia de finanțare.

Citește și: Prețurile RCA urmează să fie plafonate. Consiliul Concurenței și-a dat avizul pentru limitarea acestora

Nou-născuții, de asemenea, vor primi câte 2.000 de lei pentru trusou. Studenții cu burse sociale vor primi 1.500 de lei la începutul anului universitar, iar minim două milioane de oameni vor beneficia, în continuare, de vouchere pentru alimente.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Beneficiarii de vouchere sunt:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023;
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023;
  • familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Când primesc beneficiarii voucherele

Voucherele vor fi trimise în luna aprilie, înainte de Paște, conform Guvernului.

„Prezentul Memorandum (despre acordarea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile – n.r.) aprobă calendarele de implementare a activităților aferente măsurilor de acordare a tranșei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei și de acordare a tichetelor pentru sprijin educațional pe suport electronic.

Citește și: Vouchere în valoare de 3.000 de lei. Ce acte trebuie să depună aceștia, pentru a intra în posesia banilor

Conform actului normativ, pentru plata tranșei VI de acordare a acestui sprijin material, se vor iniția demersuri către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice în vederea urgentării transmiterii listelor cu beneficiarii eligibili până la data de 31 martie 2023, astfel încât plățile să poată fi efectuate în perioada 10-13 aprilie 2023″, a transmis Guvernul.