Cine finanțează Premiile Nobel. Câștigătorii primesc câte 10 milioane de coroane suedeze

,
premiile nobel

Cine finanțează Premiile Nobel

[Sursa foto: Hepta]

Premiul Nobel se acordă anual, încă din 1901 persoanelor ce au adus cel mai mare beneficiu omenirii în ultimul an.


In articol:

Alfred Nobel este un inventator și industriaș suedez, ce a dorit ca în urma decesului său, averea sa să fie folosită pentru a pune bazele unei fundații ce va recompensa cele mai briliante creiere din anul respectiv.

Citeste si: O nouă moarte suspectă în Rusia. Vladimir Sungorkin, redactorul șef al unui ziar preferat de Putin, dar și unul dintre cei mai mari susținători ai săi, a murit

Câștigătorii Premiilor Nobel primesc câte 10 milioane de coroane suedeze

premiile nobel

Ce sumă primește fiecare câștigător al Premiului Nobel

[Sursa foto: Hepta]

Din anul 2020, Premiul Nobel vine la pachet cu o sumă uriașă de bani, 10 milioane de coroane suedeze, ceea ce este echivalentul a 957.000 de euro. Statutul Fundației Nobel prevede că cel puțin 60% din câștigurile obținute trebuie să fie distribuite sub formă de premii.

În cazul în care în cadrul unei categorii sunt mai multe persoane ce au câștigat premiul, banii nu sunt mereu împărțiți în mod egal între câștigători. În cazul în care există doi câștigători, premiul în bani este de obicei împărțit în mod egal. În cazul în care există trei câștigători, premiul este distribuit fie în trei părți egale, fie unul dintre câștigători primește jumătate din bani, iar ceilalți doi împart cealaltă jumătate.

Citeste si: Barack Obama împlinește astăzi 61 de ani. A fost președintele SUA timp de două mandate. Fostul lui vicepreședinte, Joe Biden, e acum președintele SUA

Cine finanțează Premiile Nobel

premiile nobel

Cine finanțează Premiile Nobel

[Sursa foto: PixaBay]

Alfred Nobel este cel ce a inventat dinamita, dar și cel ce a a lăsat moştenire suma de 31 milioane de coroane suedeze pentru a pune bazele unei fundații, Fundația Nobel și a finanţa aceste premii, care sunt atribuite din 1901.

Nobel a explicat în testament că dorința lui este ca această sumă de bani să fie investită în  „valori mobiliare sigure”, iar profitul obținut din acestea să fie folosit pentru a fi distribuit annual sub formă de premii. Premiile ce pot fi câștigate anual de cei ce aduc un beneficiu imens în ultimul an pot fi pentru următoarele categorii: fizică, chimie, fiziologie sau medicină și literatură. Un al șaselea premiu este oferit uneri persoane ce a avut o contribuție deosebită la fraternizarea popoarelor, la reducerea armatelor și la pace. 

În anul 1969, Banca Națională a Suediei a înființat Premiul pentru Economie, care este întotdeauna dotat cu aceeași sumă de bani ca și Premiile Nobel. Cu toate acestea, cheltuielile pentru acest premiu sunt finanțate integral de Banca Națională a Suediei.

În prezent,activele pe care le deține Fundația Nobel sunt mult mai mari față de ce a lăsat Alfred Nobel. În anul 2011, aceasta se ridica la 2,97 miliarde de coroane, în timp ce activele lăsate moștenire de Nobel, în valoare de 31 de milioane de coroane.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 211 de război în Ucraina: Rușii au ieșit în stradă după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială. Zelenski cere o "pedeapsă corectă" pentru Rusia

Surse: nobelprize.orgtrenfo.com, zf.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Noi beneficii pentru magistrați. Senatul a decis ca aceștia să primească bani de la stat pentru plata ratelor la casă

Ungaria nu stinge becurile și nu stă în frig: țara lui Viktor Orban va vira patru miliarde de euro în conturile rușilor, pentru gaze

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Exclusiv! Grațiela, fosta concurentă de la Casa Iubirii, revoltată de gestul Alexandrei: "A fost la iubitul meu acasă, suferea după el"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies