Cine a fost sultanul "Soliman Magnificul" si cum este vazut in istorie

Cine a fost « Suleyman Magnificul » si cum este vazut in istorie

Unicul fiu al Sultanului Selim I, Soliman I s-a nascut pe 6 noiembrie 1494 la Trabzon (pe coasta Marii Negre din partea Turciei.

La varsta de 26 de ani, devine cel de-al zecelea sultan al Imperiului Otoman in 1520, in tinutul sau era cunoscut drep "Legislatorul" ( Kanuni ), insa europenii l-au supranumit  "Soliman Magnificul".


In timpul domniei sale, pe plan politic, Soliman s-a preocupat indeosebi de extinderea Imperiului Otoman. Astfel, el a cucerit Belgradul in 1521 si insula Rodos in 1522 si i-a fortat pe cavalerii din Ordinul St. John sa paraseasca Malta, l-a invins si l-a omorat pe Regele Ludovic al Ungariei la Mohacs in 1526 punand stapanire pe Buda ( Budin ) in 1529. In septembrie si octombrie al aceluiasi an, Soliman a incercat sa asedieze Viena, insa fara succes. In 1562 a reusit sa puna stapanire pe Transilvania.


Stapanirea Imperiului Otoman sub domnia lui Soliman Magnificul s-a intins pana in Egipt si Persia, in timp ce flota era stapana Marii Rosii, incluzand Yemen si Aden si toata Marea Mediterana, fluturand steagul razboiului pana pe coastele Africii de Nord, Italia si Dalmatia sub comanda temutului amiral Barbarossa.

In timpul domniei sale, Soliman a facut numeroase reforme in domeniul judiciar si al Armatei. Insa avea si o latura sensibila, sultanului ii placea foarte mult poezia. Suleyman a murit pe 6 septembrie 1566 in timpul razboiului cu Austria. Armata lui Soliman a fost atunci condusa de Marele Vizir Sokollu Mehmed Pasa.
Dupa moartea lui, trupul lui Soliman a fost adus in Istanbul si a fost ingropat in apropierea celei mai mari moschei, Suleymaniye, proiectata de arhitectul Sinan.


Soliman Magnificul a condus Imperiul Otoman timp de 46 de ani, intre 1520 – 1566 si si si-a dublat teritoriile. A fost cea mai infloritoare perioada pentru Istanbul, ca de altfel pentru tot Imperiul. Au fost construite numeroase edificii in timpul domniei sale care pot fi vizitate si astazi. Ele au supravietuit vremurilor intr-o stare excelenta gratie arhitectului Sinan. Orasul a fost regandit datorita unui plan bine pus la punct: s-au construit fantani, apeducte, diguri, scoli teologice (medrese), caravanserai, celebrele bai turcesti, gradini botanice si poduri. Portul Cornul de Aur care era supravegheat din Turnul Galata devenise unul dintre cele mai aglomerate porturi. Cele mai importante monumente si moschee din perioada lui "Soliman Magnificul" au fost moscheele Suleymaniye, Sehzadebasi, moscheea Sultanului Selim, Cihangir. Au fost construite numeroase bai, iar unele au fost dedicate celei mai iubite sotii ale Sultanului, Roxelana.

Pe tronul Imperiului a urcat fiul sau, Selim al II lea.

Roxelana, unica iubire a Sultanului Soliman I

Roxelana, numita Hürrem mai tarziu, dupa convertirea la Islam si casatoria cu sultanul „Soliman Magnificul”, a fost probabil o ucraineana din Galitia (ruteana), fiica unui preot ortodox. Traditia ucraineana ii atribuie numele de Anastasia Lisovska si localitatea de nastere Rohatyn, aflata in posesia Poloniei la nasterea ei. Pare a se fi nascut in jurul anului 1505.

A fost capturata de tatari pe timpul unui raid de jaf obisnuit si dusa pentru inceput la Kaffa, in Crimea, apoi la Istanbul in anul 1518. Acolo a ajuns in haremul sultanului Soliman. A petrecut primii ani de sedere in captivitate citind si cultivandu-se enorm.

Protejata de eunucul responsabil de harem si de catre mama sultanului, a fost prezentata sultanului. S-a straduit sa-i castige afectiunea si a devenit rapid favorita lui. Castigand titlul de „Hasseki”, i-a daruit un mostenitor in 1521.


Roxelana era consilierul de incredere al lui Soliman si se pare ca avea o mare influenta in politica externa. Doua scrisori ale sale catre regele Poloniei, Sigismund al II-lea August, s-au pastrat. Pe timpul vietii ei, Imperiul Otoman a pastrat relatii pacifiste cu acel stat. Ambasadorii statelor europene i se adresau Roxelanei si ii trimiteau cadouri. Unii istorici afirma ca ea a intervenit pe langa sotul sau pentru a controla traficul de sclavi al celor din Crimea privind tara natala.

Pe langa afacerile politice, Roxelana s-a ocupat si de alte actiuni, inspirandu-se dupa modelul fundatiilor caritabile create de Zubaida, sotia califului Harun ar Rasid. Printre primele ei fundatii se afla o moschee, doua scoli coranice, o fantana si un spital pentru femei, alaturi de piata de sclave din Constantinopol.

A incetat din viata pe data de 18 aprilie 1558 si a fost inmormantata intr-un mausoleu decorat cu faianta de Iznik, reprezentand gradina Paradisului, ca omagiu al firii ei voioase si surazatoare. Mausoleul ei este alaturat celui al lui Soliman, o structura separata si mai sobra .


Din 10 septembrie, Kanal D va ofera un serial de exceptie, "Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii", cea mai ambitioasa productie turceasca, o calatorie in orientul secolului al XVI-lea, cand otomanii incepusera sa ameninte crestinatatea si sa devina o superputere a lumii.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate