Cine a fost Badea Cârțan, supranumit „Dacul care a coborât de pe Columna”

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 ian 2023, 09:38

Cine a fost Badea Cârțan

Sursa: Facebook Minunile Terrei, Curiozități din Lume Adunate

Badea Cârțan sau „Dacul care a coborât de pe Columna” a avut așteptări mici de la viață, însă dorința de a învăța a bunicului său a fost mai mare.

Badea Cârțan a fost un țăran simplu, ce a ajuns să aibă o pasiune pentru cărți, însă pe vremea lui acest lucru era interzis, dar nu pentru asta este cunoscut.

Acest om a devenit cunoscut după vizita sa la Roma. Iată de ce a fost supranumit „ Dacul care a coborât de pe Columna”.

Citește și: 164 de ani de la Mica Unire: Slujbă de „Te Deum” în toate bisericile din România. Clopotele vor fi trase timp de un minut de Mica Unire 2023

Cine a fost Badea Cârțan

Gheorghe Cârțan sau Badea Cârțan, așa cum este cunoscut de oameni, s-a născut pe 24 ianuarie 1849 la Cârțișoara. Acesta a fost unul dintre cei șapte copii al familiei de țărani. Când acesta a împlinit 8 ani, a fost încurajat de bunicul său să meargă la școală, spunându-i că l-a înscris deja, însă se spune că Gheorghe a zis că lui nu îi trebuie școală deoarece nu vrea să se facă popă sau dascăl, el o să fie cioban, ca tatăl lui.

Abia după 10 ani Gheorghe Cârțan a început să realizeze iubirea pentru cărți pe care o are. Bărbatul a început să fie cunoscut pentru faptul că a început să distribuie cărți românești, aduse ilegal din Regat, în satele din Transilvania.

Țăranul este cunoscut pentru călătoriile sale din Roma, Ungaria,  Austria, Italia, Elveția, Egipt și Germania, însă un lucru era mereu sigur, acesta se întorcea mereu în țara lui.

Dorința cea mare a lui Badea Cârțan a fost să facă negoț cu cărți românești, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece nu a primit autorizație. Între anii 1904-1905, i s-au confiscat peste 76.000 de cărți, bunuri ce au fost arse de către autorități. Pentru faptul că acesta răspândea cărțile românești a primit mulți ani de temniță.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

La vârsta de 62 de ani, mai exact la data de 7 august 1911, Badea Cârțan a murit, în casa soției ministrului român la Roma. Acesta a decedat în urma unei congestii pulmonare. Acesta a fost înmormântat la Sinaia, iar pe mormântul său scria „Badea Cârțan doarme aici visând întregirea neamului său”.

Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859

De ce a fost supranumit „Dacul care a coborât de pe Columna”

Pe Badea Cârțan oamenii l-au mai numit și „Dacul care a coborât de pe Columnă”. Acest lucru vine de la excursia din 1896 pe care acesta a făcut-o. Badea Cârțan a mers pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian.

Acesta a mers singur până acolo, iar atunci când s-a făcut noapte, s-a așezat pe trotuar și a adormit la brațele Columnei.

Cine a fost Badea Cârțan, supranumit „Dacul care a coborât de pe Columna”

Dis de dimineață, trecătorii, ziariștii, polițiștii au fost uimiți să vadă un țăran îmbrăcat în costum popular, un dac la picioarele Columnei. Porecla i-a fost atribuită chiar de presa din Roma, care scria că „Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”. Atunci, lui Badea Cârțan i s-a făcut o poză și i s-au luat multe interviuri în care acesta a putut să își spună povestea.

Citește și: Povestea clădirii unde s-a hotărât Mica Unire din 1859. În 2023, fostul Hotel Concordia stă să se prăbușească

Sursa: Facebook Minunile Terrei, Curiozități din Lume Adunatedosaresecrete.ro 

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies