Astăzi, 15 martie, începe Postul Pastelui. Iată o reţetă delicioasă de iahnie de fasole de post pentru această perioadă a anului.
Începând cu data de 15 martie, credincioşii au intrat în Postul Paştelui. Astfel, potrivit tradiţiei, până în 1 mai, timp de 40 de zile, nu este permisă consumarea de alimente care conţin carne, lapte sau ouă. În acest caz, multe gospodine ar putea să întâmpine dificultăţi atunci când pregătesc masa. Mai jos puteţi găsi o reţetă delicioasă de iahnie de fasole de post, numai bună pentru această perioadă a anului, conform retete.unica.ro.
Iahnie de fasole de post reţetă
Reteta de iahnie de fasole de post
Ingrediente
400 g fasole
3 cepe roşii
3-4 căţei usturoi
boia dulce şi iute
cimbru
1 foaie dafin
4 linguri pastă de roşii
3-4 linguri ulei
Mod de preparare
Iahnie de fasole este un fel de mâncare tradițională românească pe care o servin cel mai adesea în zilele de post. Chiar dacă durează mai mult până se face, asta nu înseamnă că ne și solicită foarte mult această rețetă.
Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele.
După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.
În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se călească într-o cratiţă cu ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole.
Se adaugă şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor. Se serveşte cu murături şi se ornează cu pătrunjel verde.
La fel de populară în această perioadă, în rândul gospodinelor, este şi fasolea bătută. Iată o reţetă garantată să îi satisfacă până şi pe cei mai pretenţioşi membrii ai familiei, conform pofta-buna.com.
Reteta de fasole batuta
Ingrediente
-500 g fasole uscata
-2 cepe
-2 morcovi
-1 bucata de telina rdacaina (150 g)
-patrunjel, pastranac radacina-cate o bucata, daca aveti
-sare
-piper
-3-4 catei de usturoi
-50 ml ulei
Pentru sosul de ceapa
-2 cepe mari(cam 400 g)
-2 linguri ulei
-1 lingura pasta de tomate sau 2 rosii bine coapte, sau suc de rosii...
-sare
Mod de preparare
Fasolea se alege, se spala in cateva ape si se pune la fiert. Se poate pune de seara la inmuiat, in apa rece si a doua zi va fierbe mai repede.
Cand fasolea este pe jumatate fiarta (luati o lingura de fasole si suflati peste ea, daca „infloreste”, adica se desface pielita, e bine), se adauga legumele curatate si taiate bucati mari, ca la supa (ceapa, morcov, telina, patrunjel radacina).
Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.