Iată care este rețeta originală de Babka cu ciocolată.
Ce este Babka cu ciocolată
Babka este un fel de cozonac evreiesc care se regăsește în bucătăriile Europei de Est, Polonia și chiar Israel, doar că este mai pufos și mai moale decât clasicul cozonac, iar uneori chiar mai gustos.
Citește și: Brioșe pufoase cu iaurt, rețeta perfectă pentru o gustare delicioasă sau un mic dejun consistent
Mai exact, Babka este alcătuit dintr-un aluat gen cozonac, cu o umplutură de cremă de cacao și ciocolată. În Israel, există foarte multe variante ale acestei prăjituri, întotdeauna atât de bogată în conținut și gust. Există rețete care folosesc aluat de patiserie (foietaj) în loc de cel dospit sau alte feluri de aluat, însă întotdeauna este vorba de un aluat mai greu, nu asemănător cu acela de pandișpan. Rețeta poate părea complicată, la prima vedere, dar dacă ați făcut vreodată cozonac, babka o să vi se pară ceva mai simplu de făcut.
Rețeta de Babka cu ciocolată
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 380 ml lapte călduț
- 14 g drojdie uscată
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 800-850 g făină
- 1 linguriță sare
- coaja rasă de la o lămâie
- 240 g unt, la temperatura camerei
Pentru umplutură:
- 180 g ciocolată topită (fără cremă, la alegere)
- 150 g unt, la temperatura camerei
- 70 g zahăr
- 40 g cacao pudră
- 250 g nuci pisate/tocate
Pentru sirop:
- 3 linguri zahăr
- 50 ml apă
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Turnați în laptele călduț drojdia uscată și 1-2 linguri de zahăr. Amestecați și lăsați 5 minute pentru a se dizolva.
Într-un alt castron puneți restul de zahăr, ouăle și gălbenușurile, coaja rasă de la o lămâie, și turnați laptele cu drojdia dizolvată. Amestecați cu un tel.
În bolul mixerului sau robotului de bucătărie puneți jumătate din cantitatea de făină și sare.
Dați drumul robotului la viteză mică apoi medie și turnați încet, mixul de ouă, lapte și drojdie. Mixați cca 5 minute
Puneți și restul de făină. Continuați să mixați la viteză mică încă 10 minute până când veți obține un aluat elastic care se va dezlipi de pe fundul bolului.
Tăiați untul cubulețe și puneți-le în aluat. Mixați până când se va încorpora în totalitate.
Transferați aluatul într-un castron mare și lăsați la dospit, la temperatura camerei, o oră.
Între timp preparăm umplutura. Într-o oală medie taie untul cubulețe, pune zahărul, ciocolata tăiată cubulețe și cerneți 40 de grame de cacao.
Oala se pune la foc mic în timp ce amestecați până când toate ingredientele s-au topit și obțineți o cremă. Lăsați crema la răcit și dați-o câteva minute la frigider pentru a se închega ușor.
Pregătiți blatul de lucru cu puțină făină.
Scoateți aluatul din bol și împărțiți-l în două părți egale.
Puneți o bucată deoparte, în castron, iar cealaltă bucată întindeți-o bine cu un sucitor și formați o foaie cât mai subțire.
Puneți crema peste foaia de aluat și presărați un strat de nuci pisate.
Rulați aluatul și sigilați la margine.
Tăiați acum aluatul în două, pe lung ți împletiți-le ca pe un cozonac tradițional, dar aveți grijă ca umplutura să rămână în sus.
Așezați cozonacul în tavă și repetați procesul și cu aluatul rămas în castron.
Acoperiți tăvile și mai lăsați cozonacul la crescut încă 30-40 de minute.
Încingeți cuptorul la 170 de grade, fără ventilație.
Dați cozonacii la cuptor pentru 45-50 de minute.
Cât timp se coc, preparați un sirop simplu, din ingredientele de mai sus.
Scoateți cozonacii de la cuptor și cât sunt încă fierbinți, ungeți-i deasupra cu sirop.
Când se mai răcesc și sunt ușor de manevrat, scoateți-i din tavă, iar când s-au răcit complet îi puteți felia și servi.
Sursă: kfetele.ro