I se spune „cozonacul românesc” și a fost inventată în România. Amandina a devenit cea mai căutată prăjitura din Europa.
Când a fost inventată amandina?
Amandina a fost inventată în secolul trecut în centrul Bucureștiului. Este cunoscută ca fiind un mini-tort în straturi, în care cele trei blaturi grele, însiropate puternic, sunt separate de câte o zonă consistentă de cremă. Gustul deosebit e dat de blatul care are în compoziție cacao.
Citește și: Pască fără aluat: o rețetă simplă pe care oricine o poate prepara
Rețetă de amandină
Ingrediente:
Pentru Blat:
- un plic praf de copt
- două linguri cacao
- șase linguri faină
- două linguri ulei
- șase linguri zahăr
- șase ouă
Pentru Cremă:
- 300 g ciocolată amăruie
- 300 ml frișca lichidă
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pentru sirop:
- 200 ml apă
- cinci linguri zahăr
- esență de rom
Pentru glazură:
- 300 g zahăr
- 150 ml apă
- două linguri miere
- două linguri cacao.
Mod de preparare:
În primul rând, se pregătește blatul. Se separă ouăle și se mixează gălbenușurile cu zahărul, uleiul și apa, până când compoziția își dublează volumul. După aceea, se adaugă făina amestecată cu praful de copt și cacaua. Albușurile se bat bine și se încorporează și ele în compoziția de gălbenușuri.
Tava se tapetează cu hârtie de copt, după care se toarnă compoziția.
Citește și: Rețetă de cozonac: Cea mai pufoasă și delicioasă rețetă. Trucuri pentru un cozonac reușit
Într-un vas, se pune ciocolata și se amestecă cu frișca lichidă la foc mic. Când ciocolata s-a topit, se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească.
În același timp, se pregătește și glazura de ciocolată astfel: într-o cratiță se adaugă apa și zahărul și se lasă să fiarbă până când zahărul se topește. Se adaugă mierea și cacaoa și se ia cratița de pe foc.Blatul se taie în două și se însiropează cu un amestec de apă, zahăr și esență de rom, fierte în prealabil. Pe prima jumătate de blat se adaugă crema, apoi se așează și a doua jumătate de blat însiropată. Prăjitura se taie apoi în pătrate de mărime potrivită și se glazurează fiecare amandină în parte.
Sursă: evz.ro