Cea mai bună rețetă de amandină. Gustul copilăriei într-o rețetă ușor de realizat

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 ian 2024, 01:55

Amandina a devenit cea mai căutată prăjitura din Europa.

Sursa: pexels.com

Există un desert românesc care a reușit să cucerească întreaga Europă. Amandina a devenit cea mai apreciată prăjitură.

I se spune „cozonacul românesc” și a fost inventată în România. Amandina a devenit cea mai căutată prăjitura din Europa.

Când a fost inventată amandina?

Amandina a fost inventată în secolul trecut în centrul Bucureștiului. Este cunoscută ca fiind un mini-tort în straturi, în care cele trei blaturi grele, însiropate puternic, sunt separate de câte o zonă consistentă de cremă. Gustul deosebit e dat de blatul care are în compoziție cacao.

Este însiropat cu rom. Prăjitura e îmbrăcată în glazură, realizată din ciocolată și esență de rom.

Citește și: Pască fără aluat: o rețetă simplă pe care oricine o poate prepara

Rețetă de amandină

Ingrediente:

Pentru Blat:

 

- un plic praf de copt

- două linguri cacao

- șase linguri faină

- două linguri ulei

- șase linguri zahăr

- șase ouă

 

Pentru Cremă:

 

- 300 g ciocolată amăruie

- 300 ml frișca lichidă

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru sirop:

 

- 200 ml apă

- cinci linguri zahăr

- esență de rom

 

Pentru glazură:

 

- 300 g zahăr

- 150 ml apă

- două linguri miere

- două linguri cacao.

 

Mod de preparare:

În primul rând, se pregătește blatul. Se separă ouăle și se mixează gălbenușurile cu zahărul, uleiul și apa, până când compoziția își dublează volumul. După aceea, se adaugă făina amestecată cu praful de copt și cacaua. Albușurile se bat bine și se încorporează și ele în compoziția de gălbenușuri.

Tava se tapetează cu hârtie de copt, după care se toarnă compoziția.

Se introduce în cuptorul preîncălzit, iar prăjitura se lasă până când trece testul scobitorii. Între timp, se pregătește crema pentru amandine.

Citește și: Rețetă de cozonac: Cea mai pufoasă și delicioasă rețetă. Trucuri pentru un cozonac reușit

Într-un vas, se pune ciocolata și se amestecă cu frișca lichidă la foc mic. Când ciocolata s-a topit, se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească.

În același timp, se pregătește și glazura de ciocolată astfel: într-o cratiță se adaugă apa și zahărul și se lasă să fiarbă până când zahărul se topește. Se adaugă mierea și cacaoa și se ia cratița de pe foc.

Blatul se taie în două și se însiropează cu un amestec de apă, zahăr și esență de rom, fierte în prealabil. Pe prima jumătate de blat se adaugă crema, apoi se așează și a doua jumătate de blat însiropată. Prăjitura se taie apoi în pătrate de mărime potrivită și se glazurează fiecare amandină în parte.

Sursă: evz.ro