Ce spune, de fapt, tradiția ”Babelor”: cele mai comune superstiții

,
Traditia babelor
Care este insemnatatea traditiei Babelor

Tradiţia Babelor este una pe care mulţi români încă o păstrează, însă puţin ştiu care este legenda din spatele acestei datini.

Babele sunt personaje mitologice  populare din tradiţia populară în România. Legenda are legătură cu Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii care începe să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă.

Babele se aleg pe 1 martie.

Ce spune tradiţia Babelor

Conform tradiției, babele sunt personaje ale mitologiei populare românești. Ele apar la începutul lunii martie pentru a vesti venirea primăverii. Potrivit legende, în aceste zile Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii începe să își dea jos din cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Astfel, în fiecare zi afară este puțin mai cald, în timp ce iarnă permite primăverii să aducă natura la viață, scrie  crestinortodox.ro.

Tradiţia Babelor  are loc de pe 1 și până pe 9 martie. Fiecare român își alege o baba, sau mai bine o zis o zi. Așa cum va fi baba pe care omul și-o alege, așa va fi și firea omului în anul ce vine.

În bătrâni se spune că așa cum este vremea în acea zi așa îi va merge omului în anul acela. Dacă vremea este frumoasă iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios și bun la suflet întreg anul iar toate îi vor merge bine.

Totuși, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela va fi suparacios. Mai mult, se crede că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.

babele lunii martie

Tradiția babelor

[Sursa foto: ziarulunirea.ro]

Citeste si: Zilele Babei Dochia: cum e baba ta așa îți va fi tot anul

Originile tradiţiei Babelor sunt necunoscute

Vechimea acestei tradiții este atestată de lipsa de indicii legate de adevăratele ei origini. Precum în cazul interpretării zilelor, există și mai multe modalități prin care oamenii își aleg babele.

Una dintre acestea se referă la alegerea oricărei babe, între 1 și 9 martie, în timp ce o altă metodă constă în alegerea babei în funcție de ziua de naștere. 

Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni atunci baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă baba născută pe 6 iulie, baba omului va fi pe 6 martie. Iar dacă data nașterii este formată din două cifre, baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care baba îi pică se calculează astfel 1+7= 8. Așadar, baba este pe 8 martie.

O altă legendă spune că Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o noră deşi ea nu fusese de acord. Baba îi dă norei un ghem de lână neagră și porni să meargă la rău pentru a-l albi. Pe când fata începu să spele firul, degetele incepuri să-i sângereze însă lâna rămăsese tot neagră. Disperată, fata începu a plânge însă Iisus o auzi și îi dărui o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Tânăra urmă sfatul Mântuitorului, puse floarea în apă iar lâna se albi pe loc. Mai apoi, se dusese să îi ducă ghemul soacrei. Baba se supără îngrozitor și o acuză că Mărțișor (cel care o ajută pe tânăra) este de fapt iubitul norei. Dochia pleca cu oile la munte crezând că primăvară venise deoarece văzuse nora cu floarea în mâna.

Citeste si: Zilele Babei Dochia: cum e baba ta așa îți va fi tot anul

După ce și-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi, a înghețat și s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Tot de această legendă sunt legate și numele culmii Babele din masivul Bucegi și ale primelor 9 zile din luna martie.

Citeste si: Cum se aleg BABELE in luna martie si ce spune BABA ta despre tine

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Zilele Babei Dochia: cum e baba ta așa îți va fi tot anul

Șeful Enel, profeție terifiantă: piața de energie va avea doi ani de volatilitate extremă

Zilele Babei Dochia: cum e baba ta așa îți va fi tot anul

Cum se aleg BABELE in luna martie si ce spune BABA ta despre tine

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies