Ce se intampla daca mancam carne de porc infestata cu pesta porcina, putina lume stie

Romania este lovita in aceasta perioada de o epidemie de pesta porcina care a provocat uciderea a peste 350.000 de porci pana in prezent.

Cele mai afectate zone sunt judetele Tulcea si Braila, unde zeci de mii de exemplare au fost eutanasiate pentru a preveni raspandirea bolii iar cateva mii de oameni au ramas fara locuri de munca.

Pesta porcina africana este provocata de un virus care se transmite extrem de usor si pentru care, din pacate, nu exista tratament sau vaccin.

Odata contactata boala, rata mortalitatii in randul exemplarelor afectate este de 100%. Exista insa riscuri pentru om?

Sorin Minea, medic veterinar, a declarat ca virusul pestei porcine nu afecteaza omul si ca cei care consuma carne de porc infestata sunt in afara oricarui pericol.

"Pesta porcina africana este, intr-adevar, cea mai grava boala a animalelor pe care eu o stiu. E considerata boala exotica. Are o mare caracteristica.

"Se ia de la un animal la altul in proportie de 100%. De ce nu se face vaccin? Virusul nu creeaza anticorpi. Necreand anticorpi, nu se poate vaccin fiindca vaccinul se bazeaza pe anticorpi. Sacrificarea- alta sansa nu exista. 

"Virusul pestei porcine nu are nicio legatura cu omul, nu se intampla absolut nimic. Daca un cetatean mananca carne de porc infestat nu se intampla absolut nimic", a explicat Sorin Minea.  

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate