Ce se intampla cu virusul pe timpul verii? Un epidemiolog face precizari importante

,

Vara este un moment-cheie în lupta cu coronavirusul. Și contrar a ceea ce s-ar putea crede, virusul nu moare la temperaturi înalte, ci doar se inactivează, își reduce transmisibilitatea.


In articol:

Tocmai de aceea, trebuie folosit acest răgaz: vara este un moment în care va trebui să ne pregătim foarte bine pentru al doilea val, spune Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. „Am câștigat timp ca să acționăm și să ne pregătim”, afirmă profesorul de la UMF Timișoara.

Citeste si: Boala de care nu ne temem, desi a luat 64 de vieti si a infectat 20.000 de romani. 119 cazuri noi confirmate intr-o saptamana

Epidemiologul se declară optimist în ceea ce privește posiblitatea ca virusul să nu mai activeze la temperaturi ridicate. El spune că a revăzut materiale documentate, susținute de cercetători de marcă, potrivit cărora la 4 grade, virusul are comportamentul „cel mai vioi”, adică transmisibilitatea sa e cea mai bună.

Citeste si: Redeschiderea creselor si after schoolurilor nu este sustinuta de primarul Capitalei. Care este solutia propusa de Gabriela Firea

Coronavirusul și căldura

Alte studii spun că temperatura aceasta merge până la 10 grade, dar la 37 de grade, virusul practic se inactivează în mediu extern - nu în cel intern, în organism - în decurs de două zile, iar aici intervin nu numai temperatura, ci și umiditatea și radiațiile ultraviolete.

La 70 de grade, virusul e inactivat în decurs de cinci minute.

 

„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului - că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea”, a punctat la Digi24 profesorul Emilian Popovici.

 

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini - un obiect în general contaminat, că n-avem ce face - când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității”, spune profesorul Popovici.

Citeste si: Ce patesti in inchisoare daca esti un om de rand! Un fost detinut a rupt tacerea: "Ganditi-va ca nu scapati"

De ce virusul rezistă la tropice

Unii ar putea obiecta că sunt zone în care chiar și în sezonul cald, la tropice, de exemplu, nu a scăzut transmisibilitatea virusului. Da, dar trebuie să ținem cont de un aspect meteo-climatic: la tropice, temperatura medie anuală este în jurul a 18 grade, cu plusuri de până la 24 de grade și cu o umiditate foarte mare. Acolo nu găsim în sezonul cald temperaturi foarte ridicate, care în ultimii ani caracterizează sezonul de vară la noi și atunci lucrurile acestea trebuie analizate sub o serie de aspecte, a explicat prof. Popovici.

„Credința mea ca epidemiolog este că în sezonul de vară transmisibilitatea se va reduce, dar în ciuda acestui fapt, perioada de vară trebuie să fie o perioadă de pregătire extrem de intensă. Dacă ne vom confrunta cu un nou val epidemic, odată cu răcirea vremii, spre luna octombrie - noiembrie, va trebui să fim extrem de bine pregătiți”, a punctat Emilian Popovici.

Asta înseamnă continuarea măsurilor care se vor lua de la nivel guvernamental cu aceeași responsabilitate, cu același profesionalism, pregătirea spitalelor care au lacune, sub toate aspectele; de asemenea, pregătirea județelor, la nivelul direcțiilor de sănătate publică; pregătirea populației - și aici profesorul face o sugestie: să fie incluși și specialiștii în psihiatrie-psihologie, care să modeleze mesajele transmise populației, ca să fie acceptate și înțelese cât mai bine.

Citeste si: Cum se pregatesc spitalele pentru valul doi al epidemiei coronavirus. Raed Arafat: "Trebuie sa isi revizuiasca toate protocoalele si procedurile"

Un vaccin slab imunogen poate favoriza mutații ale virusului

„Noi practic, prin întreruperea transmiterii - pentru că asta este, de fapt, măsura pe care am luat-o - am câștigat timp pentru această pregătire, am câștigat sănătate și viață pentru mulți oameni, am câștigat timp pentru standardizarea unor terapii care să fie foarte eficiente - nu spun că acestea care se folosesc acum nu sunt eficiente, dar poate pentru o clarificare și mai importantă în privința terapiei - am câștigat timp pentru vaccin, care va fi poate cheia rezolvării problemelor, alături de imunitatea post-infecțioasă”, a explicat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

„Sigur, vaccinul nu se va livra pe piață în câteva luni de zile, el trebuie supus unor trialuri peste care nu se poate sări, pentru că trebuie să fim foarte siguri de imunogenitatea vaccinului. Un vaccin care este slab imunogen poate favoriza mutații la nivelul virusului, pe care să nu le dorim niciunii. Va trebui să fim siguri de capacitatea lui imunogenă, de siguranța lui și abia apoi își va aduce beneficiile asupra sănătății publice”, a arătat profesorul Popovici. 

Citeste si: Se redeschid mall-urile dupa 15 mai? Ce spune Arafat despre masurile care urmeaza sa fie relaxate

sursa: digi24.ro

 

Citește-ne pe
Citește și:

Coronavirus Romania - S-a trecut pragul de 800 de morti. Alte 13 decese raportate luni dimineata

VIDOE Dacian Cioloș îl critică pe Raed Arafat: 'Căutăm mereu tătuci. Arafat a pus la punct această structură în jurul dânsului'

FOTO/Artistul super celebru de la noi care-și îmbracă băiețelul în rochițe cu volănașe! Îi dă și cu ojă pe unghiuțe! Fanii au fost șocați

Boala de care nu ne temem, desi a luat 64 de vieti si a infectat 20.000 de romani. 119 cazuri noi confirmate intr-o saptamana

Redeschiderea creselor si after schoolurilor nu este sustinuta de primarul Capitalei. Care este solutia propusa de Gabriela Firea


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies