Ce se dă de pomană de Buna Vestire. Aceste alimente sunt donate cu precădere în această zi

,

De Buna Vestire, este bine să dați de pomană, în special anumite alimente. Iată ce trebuie să faceți în această zi de sărbătoare, ca să vă meargă bine tot anul.


In articol:

În popor, Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenie. Este o sărbătoare cu dată fixă în calendarul creștin ortodox. În fiecare an, cade pe 25 martie.

Buna Vestire: ce este bine să dați de pomană în această zi

Ziua de 25 martie este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Credincioșii sărbătoresc în această zi Buna Vestire.

Este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Întotdeauna, Buna Vestire cade în Postul Paștelui, dar este o zi în care cei care țin post au dezlegare la pește. Excepție este doar situația în care 25 martie cade în Săptămâna Mare.

Pentru că, în general, este dezlegare la pește, este bine ca de Buna Vestire să dați de pomană preparate din pește. Se spune că cine mănâncă pește în această zi, va fi tot anul ca "peștele în apă".

Bineînțeles că puteți da de pomană și orice alte alimente sau băuturi, atât timp cât sunt de post.

Buna Vestire sau Ziua Cucului

Ca oricare altă sărbătoare importantă, și Buna Vestire vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri. În popor, se spune că pe 25 martie este și Ziua Cucului, adică această pasăre va cânta prima dată de Blagoveștenie.

Cucul cântă doar între Buna Vestire și Sânziene sau Sân Petru. Se crede că, dacă atunci când cântă cucul, ai bani în buzunare și stomacul plin, îți va merge bine tot anul.

În schimb, în cazul în care cântarea cucului te prinde cu buzunarele goale, nemâncat sau supărat, așa vei fi tot anul, pentru că "te-a spurcat cucul".

În ziua de Buna Vestire, oamenii cred că se dezleagă limba tuturor păsărilor.

La sate, cine se trezește primul pe 25 martie trebuie să ia o oală cu jar, să pună tămâie în ea și să dea ocol casei și gospodăriei.

În acest fel, se crede că niciun animal nu se va apropia de gospodăria respectivă.

Și animalele din curte trebuie tămâiate, ca să fie ferite de boli. În alte zone ale țării, oamenii aprind focuri în curte, chiar în fața ușii.

Lângă foc, trebuie să se pună apă, pâine și sare. După ce focul se stinge, aceste alimente se dau de pomană.
În cazul în care aveți păsări care fac ouă de Buna Vestire, aveți grijaă să nu le puneți sub cloști și să nu le mâncați.

Acestea trebuie aruncate.

Nu este bine nici să te cerți cu cineva de Buna Vestire, pentru că vei avea necazuri tot anul.

Această sărbătoare aduce și superstiții legate de vreme. Astfel, dacă de Buna Vestire este frumos și însorit, anul va fi bun, din punct de vedere al recoltelor.

În cazul în care pomii au înverzit deja, va fi un an îmbelșugat. În schimb, dacă plouă sau ninge, nu va fi un an roditor.

De asemenea, se crede că așa cum e vremea de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.

 

Citește-ne pe
Citește și:

S-a prelungit carantina cu încă 14 zile, în județul Ilfov! Ce oraș este vizat de noile restricții

Dovezi că actul de justiție în R. Moldova este grav afectat. Un nou scandal în care este vizat Procurorul General: Un vicepreședinte de judecătorie îl acuză

Cu cât o plătește Kanal D pe Raluca Dumitru ca să participe la Survivor România? Antena Stars o plătea cu mult mai mai puțin

Azat din serialul "Hercai" si-a intalnit marea dragoste pe platourile de filmare! Iata cu cine este logodit celebrul actor Tansu Tasanlar!

Raed Arafat, declarații oficiale despre criza de la ATI București. Ce explicații a avut secretarul de stat pentru tragedia de la Spitalul Victor Babeș

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies