Ce produse mai poți cumpăra cu bonurile de masă, în afară de mâncare și bunuri pentru casă

,
Bonurile de masă
Ce produse mai poți cumpăra cu bonurile de masă

În momentul de față, mii de companii din România le oferă angajaților bonuri de masă.  Insa, ce produse mai pot cumpara salariații, în afară de mâncare și bunuri pentru casă? 


In articol:

Bonurile sau tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană și sunt acordate de către angajator salariaților care au funcția de bază la societatea repectivă, necontând dacă au contract de muncă cu timp normal sau parțial, precizează Mihaela Crivea, specialist în probleme de

muncă.

Emise numai de unități specializate și doar în baza unei autorizații a Ministerului Finanțelor, în prezent, tichetele de masă sunt supuse doar impozitului pe venit, dar nu se cuprind în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.

Ce produse nu poți cumpăra cu bonurile de masă

Angajatorul trebuie să distribuie salariaților tichetele de masă în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna viitoare. Numărul de tichete acordat fiecărui salariat corespunde cu numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea

Întrucât aceste bonuri sunt considerate alocație de hrană, sala-riatul nu are dreptul să le folosească pentru a cumpăra alte produse decât cele alimentare. Așadar, achiziționarea de produse alcoolice și, de asemenea, țigări, este categoric interzisă.

Tot la capitolul interdicții intră și primirea unui rest de bani la tichetul de masă, în cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului.

De asemenea, tot ilegale sunt și comercializarea tichetelor de masă în schimbul unei sume de bani sau utilizarea unui număr de tichete de masă mai mare decât zilele lucrate.

Ce produse poți cumpăra cu bonurile de masă

Tichetele de masa pot fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de alimente, iar valorificarea lor poate fi făcută doar în anumite magazine sau restaurante, cu care unitățile emitente- companiile și firmele private- au contract pentru prestarea serviciilor respective.

Unde pot fi utilizate tichetele de masa pe suport din hârtie și cele electronice (carduri):

 

  • unități de alimentație publică
  • magazine alimentare
  • cantine-restaurant
  • bufete
  • benzinării

Valoarea tichetelor de masa în anul 2020

Din luna aprilie a anului 2020, valoarea maximă a unui tichet de masă a fost stabilită la 20 lei pe luna.

Legea 24/2020 este cea care prevede majorarea valorii unui tichet de masă de la 15,8 lei la maximum 20 de lei.

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce salariu încasează lunar un angajat la Ikea, în București

INTERVIU Un reprezentant ALRO Slatina anunță că prețul energiei electrice se va TRIPLA pentru consumatorii casnici

Clasament Survivor România 2021. Cine se află pe primul loc în top după plecarea Anei Porgras. Răsturnare totală de situație

Cum vor ajunge bonurile de masa la pensionari. Violeta Alexandru: "Un mic sprijin pentru pensionarii la care ma tot gandesc"

S-a aflat cum se vor calcula pensiile! Masura care va bucura toti pensionarii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies