Ce miros are coronavirus? Specialistii antreneaza caini care sa descopere persoanele infectate asimtomatice

Author: L.S.
Actualizat: 23 iun 2020, 11:32

Până nu demult, ideea că fiecare boală are mirosul ei era privită cu scepticism. Numai că, în ultimii ani, cercetările au demonstrat că multe boli au un miros specific. Iar acesta poate fi detectat de câini.

De altfel, cel mai bun prieten al omului a fost folosit, cu succes, în depistarea pacienţilor cu malarie, iar acum se pregăteşte să patruleze aeroporturile pentru a mirosi persoanele asimptomatice infectate cu coronavirus.

Unele afecţiuni au un miros atât de pregnant încât pot fi detectate chiar şi de nasul uman. De exemplu, febra galbenă are mirosul cărnii crude, pe când tuberculoza se aseamănă olfactiv cu berea răsuflată, în faza incipientă, iar apoi aduce a carton îmbibat în saramură, scrie clickpentrufemei.ro

Acestea sunt boli cu mirosuri puternice, fiind depistate şi de nasul uman. Însă animalele au simţul mirosului mult mai dezvoltat, deci pot detecta ceea ce nările noastre nu reuşesc.

Unul dintre proiectele majore ale organizaţiei Detectorii Medicali Canini a fost dresarea câinilor pentru a detecta pacienţii bolnavi de malarie. Ca şi în cazul altor boli infecţioase, persoanele bolnave de malarie pot fi, iniţial, asimptomatice. Însă au un miros specific.

Acesta nu poate fi detectat de nasul nostru, însă ţânţarii îl miros cu uşurinţă, fiind atraşi de sângele acestor oameni. Astfel, boala se transmite mult mai repede. Si cainii pot detecta mirosul specific unui bolnav de malarie, iar acum, un grup de specialisti, dreseaza caini care sa detecteze si coronavirusul.

Citeste si: Studiu: medicamentul care scade riscul de deces doar la femeile infectate cu coronavirus

Citeste si: Infricosator: s-au descoperit simptome noi de coronavirus! Delirul, prezent la pacienti tineri

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Se credea ca secretiile nazale nu sunt un simptom al infectiei cu coronavirus. OMS a intocmit lista simptomelor

Citeste si: Simptomul de Covid-19 care a socat medicii: "Radiografiile arătau îngrozitor, nivelul de oxigen era înfiorător, dar ei erau perfect conștienți"