Ce este interzis să faci în Joia Rea? Tradiții și obiceiuri în a cincea zi din Săptămâna Luminată

,
joia albă
Ce obiceiuri trebuie sa evita în Joia Albă

A cincea zi din Săptămâna Luminată poartă denumirea de Joia Albă. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile.


In articol:

Joia Albă, este a cincea zi din Săptămâna Luminată. Popular, mai este denumită și Joia Rea. Mulți credincioși se tem de această zi, deoarece aduce ghinion tot restul anului. Iată ce este interzis în această zi.

Ce le este interzis credincioșilor în Joia Albă

Dintre zilele din săptămâna de după Paște, Joia Albă este cea mai de temut pentru creștini. Conform tradiției, această zi este una rea și răzbunătoare, în cazul în care credincioșii nu țin cont de obiceiuri. În unele zone ale țării se practică un ritual al morților.

În această zi  nimeni nu are voie să muncească astăzi,  iar cei care vor încălca această tradiție vor aduce ghinion în propriile case, dar și seceta și dăunători în livezi.

De asemenea, este interzis spălatul rufelor, dar și unca de la câmp. Se spune că cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie.

Tot în Joia Albă sau joia rea există o superstiție legată de drumeții. În acestă zi călătoriile de orice fel sunt interzise și se spune că ar aduce ghinion. Astfel, cei care pleacă la drum s-ar putea rătăci.

În ceea ce îi privește pe cei care aleg să muncească astăzi, ei ar putea deveni săraci, aducând în viața lor grindină, trăsnete, vijelie și tunete.

Tot interzis în Joia Rea este și cusutul. Grospodinele care vor coase în această zi vor fi blestemate, spune tradiția.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri în Marţea Albă! Ce este INTERZIS să faci asta în a treia zi de Paşte!

Tradiții de Joia Albă

Joia Albă este legată și de un ritual al morților. Obieceiul constă în faptul că persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă, două lumânări se aprind la cele patru capete. Apa din găleți va deveni astfel sfințită și se varsă apoi în fântâna din curte pentru a aduce noroc.

Citeste si: 5 lucruri pe care e bine să le faci în Săptămâna Luminată

Această zi este una specială și pentru comunitatea de romi din România.

Aceștia sărbătoresc „Paștile țigănești”, cu o tradiție veche de șapte decenii. Această zi este un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.

O altă datină specifică este ”furatul” fetelor frumoase de către viitorii lor soți. De asemnea, este o zi oportună pentru a rezolva conflictele familiale.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce este bine să faci în prima săptămâna după Paște

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

5 lucruri pe care e bine să le faci în Săptămâna Luminată

Chinezii iau măsuri extreme să țină departe variantele mutante ale coronavirusului

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

Când este sărbătorit Paștele Blajinilor în 2021

Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies