Ce este, de fapt, praful saharian și de ce e bine să ne protejăm de el

Author: Bianca Vidoi

Ce este, de fapt, praful saharian și de ce e bine să ne protejăm de el

Sursa: Unsplash

S-a anunțat primul val de praf saharian din acest an ce își va face simțită prezența în România, însă oamenii nu știu exact ce este și cum ne afectează acesta.

O mare cantitate de praf saharian a fost detectată în Europa, dar ce

este acesta și cum ne poate afecta sănătatea.

Citește și: Prognoza meteo ANM joi, 2 martie 2023. Cerul va fi în mare parte însorit cu șanse minime de ploaie

Ce este, de fapt, praful saharian

Praful saharian ajunge în Europa și în țara noastră cu ajutorul rafalelor de vânt. Acest transport al prafului saharian în țara noastră nu este

un fenomen neobișnuit, apariția acestuia în această perioadă a anului fiind una normală.

Acest fenomen ce afectează sănătatea oamenilor apare după ciclurile de îngheț și dezgheț ce au loc în Sahara. După aceste fenomene normale, acolo există o rezervă destul de mare de pulberi fine, foarte ușor de transportate de vânt.

Nu mereu aceste pulberi sunt transportate și în Europa, atunci când circulația aerului este favorabilă, praful saharian este transportat

în această zonă, mai ales în regiunea de sud a Europei.

În prezent, praful saharian a ajuns deja în Peninsula Iberică și se va îndrepta spre Franța.

Praful saharian este format din praf mineral foarte fin, ce este foarte ușor de ridicat în atmosferă la înălțimi de la 5 până la 10 kilometri.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Citește și: Prima zi de primăvară din 2023: Cum va fi vremea în martie?

De ce e important să ne protejăm de praful saharian

Specialiștii anunță că praful saharian nu își va face prezența în țara noastră în niște cantități îngrijorătoare, care să afecteze aerul pe care îl respirăm într-un mod îngrijorător, însă chiar dacă această cantitate nu este însemnată, persoanele ce au alergii vor fi încurajate să își ia măsuri de protecție.

Persoanele ce sunt încurajate să poarte o mască atunci când vor ieși din casă sunt cele de au suferit diferite boli pulmonare, dar și cele ce au alergii deoarece Praful saharian le poate afecta starea de sănătate.

Particulele de praf prezente în aer  ar putea afecta generarea de energie solară. „ Impactul tipic este un cer roșu sau portocaliu, dar există, de asemenea, un efect potențial asupra calității aerului la nivelul solului, în special în Portugalia și Spania”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal al Copernicus.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni? Ne pregătim sau nu de primavară?

Praful saharian va putea fi observat pe caroseriile mașinilor, mai ales dacă în regiunile respective au fost și precipitații. Acest fenomen va putea fi vizibil și în regiunile în care zăpada nu s-a topit, culoarea acesteia devenind galbenă sau roșiatică.

Citește și: Prognoza meteo martie 2023: Cum va fi vremea în primele zile de primăvară?

Surse: meteoradar.ro, adevarul.ro, shtiu.ro

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.