Ce efecte are norul de praf saharian asupra organismului: „Cei care ar trebui să fie foarte atenți sunt..” Medicul Beatrice Mahler face lumină în acest caz

Author: Laura Macovei
Actualizat: 25 apr 2024, 16:19

Ce efecte are norul de praf saharian asupra organismului: „Cei care ar trebui să fie foarte atenți sunt..” Medicul Beatrice Mahler face lumină în acest caz

Sursa: PixaBay

Norul de praf saharian a pus deja stăpânire pe teritoriul României, iar oamenii încep să simtă efectele adverse: mai întâi mașinile învăluite în praf, iar apoi simptomele corpului.

Norul de praf saharian care a acoperit România în ultimele zile a generat îngrijorare printre locuitori, iar medicii sunt acum în centrul atenției, oferind clarificări importante cu privire la impactul acestui fenomen asupra sănătății.

Ce efecte are norul de praf saharian asupra organismului

După ce mașinile au fost primele victime ale norului de praf saharian, acum și oamenii pot avea de suferit. 

Medicul Beatrice Mahler a vorbit pentru WOWbiz.ro despre efectele acestui nor de praf  asupra sănătății umane. Conform expertizei sale, norul de praf saharian poate avea consecințe semnificative, mai ales pentru categoriile de persoane vulnerabile, cum ar fi cei cu afecțiuni cronice ale plămânilor sau căilor respiratorii.

Este important să fim conștienți că inhalarea acestor particule poate agrava afecțiunile preexistente sau poate provoca iritații la nivelul căilor respiratorii chiar și la persoanele sănătoase.

Citește și: Imagini apocaliptice! Norul de praf saharian a acoperit capitala Greciei! Când ajunge în România

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Medicul a subliniat că este necesar să luăm măsuri de protecție adecvate în această perioadă, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la aerul exterior și purtarea măștilor de protecție în cazul în care este necesară ieșirea din casă.

„În mod direct, cei care ar trebui să fie foarte atenți în astfel de momente sunt pacienții cu afecțiuni respiratorii cunoscute. Vorbim de persoanele care au de exemplu astm sau bronșite, persoanele care au nevoie de o atenție deosebită și de a-și utiliza eventual și medicația pe care o au, recomandată de medicul specialist.

În astfel de momente, prin efectul direct pe care îl au, particulele de praf sunt foarte fine și pătrund în căile aeriene, acolo unde pătrund o iritație locală și se poate declanșa o acutizare a

bolii. De altfel, există articole științifice care indică faptul că în astfel de momente, în cinci zile de la apariția prafului saharian în atmosferă, riscul de internări pentru afecțiuni respiratorii crește cam cu 30%”, a explicat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Cu ce simptome ne-am putea confrunta, după invazia norului de praf saharian

Medicul atrage atenția asupra următoarelor simptome, care ar putea fi asemănătoare cu o alergie sau chiar răceală.

„Pentru persoanele sănătoase, efectul este mai puțin evident pentru că organismul nostru are capacitatea să elimine ceea ce inhalăm în mare parte. Dacă particulele sunt vizibile, înseamnă că ele pot fi oprite la nivelul nasului și la nivelul căilor aeriene superioare.

Ce poate să apară este tusea, strănutul, ochii înlăcrimați.

Vorbim despre o senzație de disconfort care sigur este neplăcută, dar este practic un mecanism de apărare pe care organismul îl are în a elimina aceste particule care, într-o cantitate mai mare,

ajung în căile aeriene. Tusea este un mecanism de apărare, de care organismul are nevoie ca să facă curat” a mai explicat medicul.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!