Ce au găsit șoferii din București, după praful saharian care a ajuns în Romania! În ce stare se află mașinile care au stat afară

Author: Laura Macovei

Ce au găsit șoferii din București, după praful saharian care a ajuns în Romania! În ce stare se află mașinile care au stat afară

Sursa: Kanal D

Praful saharian care a acoperit România recent a creat o situație neobișnuită pentru șoferi și proprietarii de mașini. Aceștia s-au trezit cu mașinile pline pe praf.

Când au văzut ce s-a întâmplat cu mașinile lor, șoferii au plecat imediat spre spălătorii, unde s-au format cozi de zeci de mașini. 

Ce au găsit șoferii din București, după praful saharian care a ajuns în România

Această particulă fină de nisip, purtată de vântul puternic și adusă la sol de ploi, s-a așezat pe mașini și clădiri, acoperindu-le într-un strat subțire, dar vizibil.

Acestea sunt doar câteva dintre mașinile acoperite de norul de praf saharian, în Capitală. 

De ce nu ar trebui șoferii să își spele singuri mașinile?

Mulți șoferi au fost tentați să își curețe singuri mașinile, însă experții îi sfătuiesc să nu o facă. De ce?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În primul rând, praful saharian este mult mai abraziv decât praful obișnuit. Particulele de nisip pot zgâria vopseaua mașinii în timp ce sunt șterse, ducând la deteriorarea aspectului și chiar a integrității vopselei. De asemenea, există riscul ca acest praf să fie foarte fin și să se lipească puternic de suprafața mașinii, ceea ce face dificilă îndepărtarea lui fără a provoca daune.

Citește și: Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să se aștepte Românii

În al doilea rând, praful saharian  nu este doar un simplu praf; el poate conține substanțe chimice și alte contaminanți care pot afecta calitatea aerului și sănătatea oamenilor. Respirarea particulelor fine de nisip și praf poate irita plămânii și căile respiratorii, în special pentru cei cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

„Persoanele care se cunosc cu boli respiratorii au risc de acutizare în momentul în care se expun la un aer care e încărcat de particule.

Toate substanţele, care sunt substanţe chimice, care se regăsesc în acest praf saharian produc la nivelul aparatului respirator o iritaţie,” a transmis Beatrice Mahler, medic pneumolog, potrivit Observator. 

Specialiștii recomandă, așadar, să se evite curățarea manuală a mașinilor și să se apeleze la spălătorii auto specializate, care dispun de echipament și produse adecvate pentru a îndepărta eficient praful saharian fără a afecta suprafața vopselei. De asemenea, purtarea unor măști de protecție respiratorie în timpul curățării sau atunci când se lucrează în exterior în aceste condiții poate reduce riscul de inhalare a particulelor.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!