Ce e bine să dai de pomană de Înălțarea Domnului 2022. Bucatele care se împart pe 2 iunie pentru a avea parte de noroc și sănătate

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 mar 2023, 09:30

Alimentele care se împart de Înălțarea Domnului 2022

Sursa: PixaBay

În calendarul creștin ortodox, Înălțarea Domnului pică în anul 2022 pe data de 2 iunie. Iată ce e bine să dai de pomană în această zi pentru a avea parte de noroc, sănătate și belșug.

În zilele de sărbătoare, credincioșii obișnuiesc să împartă diferite alimente pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice.

Cum sărbătoarea Înălțării Domnului este una dintre cele mai importante de peste an, credincioșii dau de pomană mai multe alimente pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate. Iată ce e bine să împarți în ziua de Înălțare.

Înălțarea Domnului 2022. Ce e bine să dai de pomană pe 2 iunie? 

Înălțarea Domnului este pe lista sărbătorilor importante pentru credincioși, motiv pentru care acesteia i se acordă o atenție deosebită.

Printre obiceiurile care se respectă în această zi, se spune că este bine ca în ziua de Înălțare să fie împărțite bucate pentru sufletul celor adormiți. Astfel, a devenit o tradiție ca românii să dea de pomană diferite pachete în această zi de sărbătoare.

Pentru a atrage norocul în casa lor și a avea parte de belșug și sănătate, se spune că toți credincioșii ar trebui să dea de pomană de Înălțarea Domnului păsat fiert în lapte dulce.

Acesta este, de fapt, un mălai măcinat mai mare, care apoi se fierbe în laptele în care au fost adăugate anterior vanilie și diferite mirodenii. Se crede că cei care dau de pomană păsat în ziua de Înălțare vor avea parte de spor în toate și vor fi feriți de rele. 

Mai pot fi date de pomană de Înălțarea Domnului 2022 și pachete care să conțină plăcinte, colaci, colivă, fructe, legume și orice alte preparate.

Credincioșii nu au restricții atunci când vine vorba despre conținutul pachetelor, având în vedere că nu este perioadă de post. 

De pomană pot fi date și haine sau vase noi, biserica încurajându-i pe credincioși să facă fapte bune și să fie milostivi, indiferent de forma în care aleg să o facă. 

Pentru că de Înălțarea Domnului este ultimul moment din an în care se mai pot consuma ouăle roșii, acestea se pot regăsi în pachetele care se dau de pomană. 

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Citeste si: Rugăciunea care se rostește de Înălțarea Domnului 2022. Se spune pentru sănătate, belșug și liniște sufletească

Rugăciunea care se rostește de Înălțarea Domnului

Se spune că este bine ca înainte de a da de pomană, credincioșii să meargă la biserică pentru a sfinți pachetele și pentru a se ruga. Cei care nu reușesc să facă acest lucru pot rosti acasă rugăciunea care se spune în ziua praznicului Înălțării Domnului.

Este o rugăciune grabnic ajutătoare și pe care toți credincioșii ar trebui să o citească în această zi de sărbătoare.

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Mesaje de Sf. Constantin și Elena 2023: La mulți ani! Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se spune în ziua praznicului Înălțării Domnului, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si: Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022! Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei