Ce ai voie să faci de Paște și ce îți este interzis? Măsurile stricte impuse de autorități

,

Doar câteva zile îi mai despart pe români de Învierea Domnului. Anul acesta, sărbătoarea se va desfășura diferit. Iată ce ai voie să faci de Paște și ce îți este interzis.


In articol:

Pentru a nu exista neclarități cu privire la modul în care va fi sărbătorit Paștele în acest an, având în vedere restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus, autoritățile au făcut o listă a lucrurilor care le sunt permise oamenilor în zilele de sărbătoare, dar și a activităților interzise în perioada imediat următoare.

Citeste si: 333 de cazuri noi de coronavirus în România. Cum arată cel mai nou bilanț?

Ce ai voie să faci de Paște și ce îți este interzis? Măsurile stricte impuse de autorități

În acest an, multe dintre activitățile obișnuite în perioada Paștelui fie vor dispărea, fie se vor desfășura în condiții speciale. Grupul de Comunicare Strategică a publicat răspunsurile autorităților la întrebările legate de sărbătoarea Paștelui. 

Citeste si: Declarația pe propria răspundere poate fi refolosită? Iată ce trebuie să faci pentru a nu primi amendă

Iată ce este permis și ce nu în săptămâna ce urmează.

" Întrebare: Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declarație?

Răspuns: Da, dar trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor).

De asemenea, vă recomandăm să mergeți singur, nu cu mai mulți membri ai familiei și să vă asigurați că agentul economic este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu. Nu uitați să cereți documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.   

 

Întrebare: Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel să vină să mi-o aducă acasă?

Răspuns: Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor și să poată emite bon fiscal, chitanță sau

factură.

 

Întrebare: Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?

Răspuns: Nu. Acest lucru nu este posibil.

 

Întrebare: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?

Răspuns: Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența  persoanelor vârstnice, bolnave.

De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

 

Întrebare: Pot să îmi și vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?

Răspuns: Prin Ordonanțele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

 

Întrebare: Pot participa la slujba de Înviere la biserică?

Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți la următorul link:  https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/

 

Întrebare: Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?

Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.

 

Întrebare: Putem să ascultăm slujba din stradă?

Răspuns: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare în afara locuinței, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.

 

Întrebare: Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?

Răspuns: Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.

 

Întrebare: Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul?

Răspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere."

Citeste si: Pot fi copiii scoși afară în timpul stării de urgență?

 

Citește-ne pe

Citește și:

Ministrul Sanatatii a facut anuntul: cand vor putea iesi romanii din case

Decizie luată de Nicolae Ciucă: Guvernul va plăti subvenția pentru apă caldă și căldură în localitățile cu probleme, printre care București și Constanța

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să emită astăzi decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile

Alexandru Rafila, anunț îngrijorător: "Mă aştept ca această pandemie să dureze circa doi ani" Ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies