Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru a cumpăra un an de vechime în muncă, în anul 2023

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 ian 2023, 17:25

Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru a cumpăra un an de vechime în muncă

Sursa: PixaBay

Salariul minim pe economie a crescut, iar românii vor trebui să plătească mai mult pentru a își achiziționa un an de vechime în muncă, în anul 2023.

Românii aleg să își cumpere un an de

vechime în muncă pentru pensia la stat. Iată cât costă să cumperi un an de vechime în muncă, în anul 2023.

Citește și: Când intră pensiile pe card în ianuarie 2023: Ce majorări se aplică începând din această lună?

Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă, în anul 2023

Românii ce pot să își cumpere un an de vechime în muncă sunt cei ce au vârsta necesară pentru a se pensiona, însă nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare. Maximul pe care oamenii îl pot achiziționa este de 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august 2023.

Contribuția lunară, pe care românii ce își cumpără un an de vechime de muncă, trebuie să o plătească se calculează

în funcție de salariul minim pe economie. În anul 2023, salariul minim pe economie a crescut până la valoarea de 3.000 de lei, astfel că și contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut. În anul 2022, românii ce își achiziționau un an de vechime în muncă trebuiau să plătească 638 de lei, iar în anul 2023 va costa 750 de lei, astfel contribuția finală fiind de 9.000 de lei.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, este menționat în actul normativ, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

Citește și: Angajații cu o vechime de peste doi ani nu vor mai putea fi plătiți cu minimul pe economie

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei ce vor să se pensioneze

În România, vârsta minimă de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar în cazul femeilor este de 63 de ani. Bărbații ce își doresc să iasă anul acesta la pensie vor trebuie să aibă minim vârsta de 65 de ani, iar stagiul de cotizare să fie cuprins între cel minim, de 15 ani și cel maxim, de 35 de ani.

De ce acte ai nevoie ca să-ți depui dosarul de pensionare în 2023

Persoanele ce au lucrat în condiții deosebite de muncă se pot pensiona mai devreme, aceștia beneficiind de o reducere a vârstei standard de pensionare, în funcție de perioada pe care aceștia au lucrat-o în condiții grele.

Citește și: Care va fi cea mai mică pensie începând cu data de 1 ianuarie 2023. Milioane de pensionari vor beneficia de ajutoare suplimentare din partea statului

Sursa: dailybusiness.ro