Cât ne costă să ținem aerul condiționat deschis toată ziua! Facturile la energie ar putea exploda; „Pe cât posibil să nu dăm temperatura foarte scăzută”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 11 iun 2024, 10:50

Cât ne costă să ținem aerul condiționat deschis toată ziua! „Pe cât posibil să nu dăm temperatura foarte scăzută”

Sursa: pexels.com

Canicula din aceste zile poate duce la o creștere semnificativă a facturii de energie electrică prin utilizarea continuă a aerului condiționat.

Aerul condiționat este esențial în timpul verii pentru a menține confortul termic și a asigura un mediu plăcut și sănătos în interiorul locuințelor și spațiilor de muncă. Cu toate acestea, el poate deveni costisitor dacă nu este folosit corect.

Cât am putea plăti pentru factura la energie, dacă ținem aparatul de aer condiționat deschis toată ziua

Factura de energie poate fi dublată sau chiar triplată în funcție de cât de des și la ce temperatură este setat aerul condiționat.

Un aparat de aer condiționat standard are un consum mediu de aproximativ 1,5 kW pe oră. Dacă acesta funcționează 10 ore pe zi, consumul lunar suplimentar se ridică la 450 kWh. La un preț de 1,3 lei pe kWh, costul adițional pe factură ar fi de 585 de lei. Acest tarif de 1,3 lei pe kWh este aplicat dacă depășim pragul de consum lunar de 255 kWh, conform reglementărilor în vigoare.

„Logic ar fi fost ca un număr de kW, aşa numitele nevoi energetice minimale să fie acoperite la un preţ foarte jos. Poate chiar un nr de kW gratuit pentru consumatorii vulnerabili. 14.15 Cei mai vulnerabili sunt cei care locuiesc toată ziua acasă. Vorbim de pensionari, de mame cu copii care stau acasă", explică Corina Murafa, expert energie, potrivit Observator.

Metode pentru folosirea eficientă a aerului condiționat

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

„Poţi să-ţi porneşti aerul când eşti în drum de la birou spre casă. Poţi să setezi temperatura acestuia, poţi să foloseşti aplicaţia de pe telefon ca pe propria telecomandă a aerului condiţionat.

Se poate face programare simplă, pornit/oprit. Toate funcţiile esenţiale le poţi programa de pe device. Va consuma mai puţin decât dacă îl forţezi în anumite perioade", spune Laurențiu Brutaru, reprezentant magazin.

Citește și: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc dacă fac asta! Ce este total interzis

De asemenea, expertul în energie ne sugerează să setăm pe cât posibil o temperatură nu foarte scăzută, deoarece aceasta vine cu un consum mai mare. 

Tot mai mulți oameni optează pentru achiziționarea unor aparate de aer condiționat noi

În contextul temperaturilor extrem de ridicate, tot mai mulți oameni optează pentru achiziționarea unor aparate de aer condiționat noi. Acest fenomen a dus la o creștere explozivă a vânzărilor în ultimele zile.

Deși aceasta este o soluție eficientă pentru a face față caniculei, este important ca utilizatorii să fie conștienți de costurile asociate și să ia măsuri pentru a optimiza consumul de energie.

„Vânzările cresc de la o zi la alta, în funcţie şi de temperaturile de afară. au fost zile în care s-au dublat, chiar s-au triplat. Instalăm cam la 2 zile, dar ne aşteptăm să crească perioada, ţinând cont de glomeraţie. Preţurile aparatelor de aer condiţionat încep de la 2.000 de lei şi pot depăşi 10.000 de lei, în cazul celor mai performante şi cu diverse funcţii", mai spune Laurențiu Brutaru.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!