Cât costă un kilogram de căpșune în 2024

Autor: Denisa Irimia

Cat costa un kilogram de capsune in anul 2024

Sursa: freepik

Cu trei săptămâni mai devreme decât în anii precedenți, căpșunile cultivate în România au ajuns deja în piețe. Iată la ce preț se comercializează un kilogram!

Primele căpșuni românești au făcut deja apariția pe tarabele piețelor, iar acest fenomen se atribuie vremii calde din ultima perioadă. În mod obișnuit, delicioasele fructe ar fi fost disponibile în luna mai, însă producătorii au reușit deja să strângă cantități impresionante.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce prețuri sunt afișate la tarabă

Cât costă un kilogram de căpșune în 2024

Un kilogram de căpșuni se vinde în piețe la prețul de aproximativ 40 de lei. Producătorii afirmă că fructele sunt delicioase și de o calitate excelentă, însă procesul de cules este unul destul de greu.

„Fructele sunt foarte mari, sunt foarte aromate. Dacă gustăm o căpșună, miezul ei e delicios. Sunt foarte dulci, foarte aromate.

Culesul este foarte greu, în sensul că trebuie să stai foarte mult aplecat, dar e foarte plăcut când vedem niște căpșuni foarte mari. Luna aceasta este o producție foarte bună.”,
a spus unul dintre producătorii de căpșuni, conform  antena3.ro.

Până în prezent, producătorul a anunțat că a reușit să recolteze aproximativ 100 de kilograme de căpșuni. Cantitatea obținută până acum a fost evaluată ca fiind foarte bună, având în vedere că fructele au ajuns deja pe tarabele piețelor.

„Vremea foarte caldă a dus la coacerea lor mai devreme. Și gustul lor este mai bun datorită faptului că a fost soare.”, a mai spus un alt producător, citat de sursa menționată mai sus.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”

Citește și: Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la suma de 4.700 de lei după aplicarea noii formule de calcul

Cu cât se vindea un kilogram de căpșuni anul trecut

În noiembrie anul trecut, românii puteau găsi căpșuni românești în supermarketuri la prețul de 15 lei pentru 300 de grame de fructe, conform informațiilor de pe capital.ro.

Producătorii au beneficiat de vremea caldă și au plantat aceste fructe delicioase mai târziu decât de obicei, astfel încât să le poată distribui în marile magazine.

În 2023, primele căpșuni românești au fost disponibile pe tarabele piețelor spre sfârșitul lunii aprilie. La acea vreme, un kilogram costa 35 de lei, fiind cu zece lei mai scump decât prețul căpșunilor de import.

Ce a spus un comerciant despre prețul căpșunelor

Căpșunile din recoltele românești sunt considerate mult mai delicioase și parfumate în comparație cu cele aduse din import.

Chiar dacă prețurile de pe tarabe sunt mai ridicate pentru această perioadă, comercianții nu se plâng de lipsa clienților. Prețurile din piețe au înregistrat o creștere de aproximativ 5 lei în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Un comerciant a declarat că prețul căpșunilor în acest an va fi similar cu cel din anul trecut, adică 35 de lei. Consideră că acest preț este rezonabil pentru începutul sezonului, anticipând o scădere ulterioară. Apreciind producția ca fiind foarte bună, menționează că există o cantitate mare de fructe și flori, iar plantele sunt într-o stare foarte bună.

„Anul acesta prețul va fi exact ca și anul trecut, 35 de lei. Eu zic că prețul este rezonabil pentru început de sezon pentru că ulterior prețul va scădea. Producția este foarte bună. Avem foarte multe fructe, foarte multe flori. Plantele arată foarte bine”, a declarat un comerciant.