Cât câștigă un parlamentar român, în 2024. Pe lângă salariu mai sunt și alte beneficii

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 mai 2024, 10:37

Cât câștigă un parlamentar român, în 2024

Sursa: Unsplash

Românii se bucură pentru fiecare mărire salariară, în timp ce parlamentarii români nici nu o simt, iar alături de un venit substanțial, aceștia primesc și alte beneficii.

Parlamentarii români se bucură de unele dintre cele mai mari salarii din țara noastră, cu sume ce pot depăși adesea 2.000 de euro pe lună și beneficii ce le adaugă bani la venitul lunar. Iată care este suma pe care o câștigă un parlamentar român, în anul 2024, dar și care sunt beneficiile pe care le primește.

Cât câștigă un parlamentar român, în 2024

Românii știu că pensiile parlamentarilor sunt uriașe, dar adesea și salariile acestora sunt cu mult peste orice și-ar putea dori oamenii din țară. Salariul de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut pe lună, în timp ce liderii de grup primesc încă 2.000 de lei în plus, alături de această sumă substanțială.

Citește și: Cum poți afla online ce vechime ai acumulat pe piața muncii: Orice salariat din România poate face asta

Cu toate acestea, cele mai mari salarii din Parlament sunt primite de către președinții celor două Camere, care primesc lunar o sumă de aproape 24.000 de lei brut, mai exact peste 13.000 de lei net. Astfel, un parlamentar din țara noastră dispune de aproximativ 11.500 de euro, în timp ce un parlamentar francez câștigă maximum 9.780 de euro pe lună, în cazul în care acesta are mai multe funcții și mandate adunate.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Și un parlamentar britanic câștigă mai puțin decât un parlamentar român, astfel venitul lunar ajungând la doar 8.000 de euro. Italia este țara ce ne depășește la salariul lunar pe care îl primesc parlamentarii, astfel un senator italian primește peste 14.600 de euro lunar, în timp ce deputații primesc 14.000

de euro, potrivit observatornews.ro

Ce beneficii are un parlamentar român

Alături de aceste salarii uriașe, parlamentarii români primesc mai multe beneficii. Parlamentarii din România pot circula gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului, iar alături de această gratuitate, aceștia au dreptul la un zbor pe săptămână, gratuit, dus-întors, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor. Senatorii și deputații primesc și un telefon de serviciu cu abonament. 

La începutul anului 2023, s-a votat pentru majorarea sumelor forfetare, cu aproape 1.500 de euro. Aceasta este suma pe care aceștia o au la dispoziție pentru a plăti toate activitățile parlamentare pe care trebuie să le îndeplinească pe parcursul unei luni. În acest venit intră cazările, mesele pe care parlamentarii le consumă, decorarea biroului, plata site-ului pe care îl au, dar și pentru plata salariilor. 

Fiecare parlamentar primește o sumă forfetară de 35.500 de lei pe lună, dintre care pentru 50% din sumă poate fi a justificată doar în baza unor declarații pe proprie răspundere. Aceste sume pot fi folosite pentru a face promovare pe reţelele de socializare, a organiza evenimente, conferinţe, a plăti şi consultanţă şi cursuri de formare profesională pentru angajaţi.