Bucătarul grec, Argyro Koutsou, a declarat, pentru Kathimerini, că prețurile la restaurantele din Grecia au crescut atât de mult din cauza a diverși factori. Acesta a explicat că războiul, inflația și încălzirea globală sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la scumpirile enorme.
Cu cât a crescut prețul unui souvlaki
În ceea ce privește perioada pandemiei, bărbatul a explicat că prețurile au rămas aceleași după ce aceasta a trecut, iar lucrurile și-au revenit la normal.
„După pandemie, restaurantele s-au deschis toate cu vechile liste de prețuri. Marea panică a venit odată cu invadarea Ucrainei, când toată lumea s-a trezit cu explozia prețurilor la energie.
Era vremea când vedeam că souvlakiul de cartier costa un euro și jumătate. În prima fază, energia a crescut brusc cu 20%.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Inflația Globală și Gestionarea Riscurilor: Cum să Navigăm într-un Mediu Economic Incert
Ce factori au dus la scumpirea meselor la tavernă
De asemenea, bărbatul a povestit că, înainte de anul 2020, produsele de la producătorii locali aveau un preț convenabil, însă până și acestea s-au scumpit foarte mult, întrucât unele au ajuns să fie din ce în ce mai căutate, ceea ce le-a făcut din ce în ce mai greu de găsit.
Citește și: Grecia a introdus „taxa de climă”: Câți bani urmează să plătească în plus turiștii în acest an
„Înainte de pandemie și de război, tendința în gastronomia greacă era să mergi la micul producător care face agricultura ecologică, nu produce în masă. Dar azi acele produse sunt mai scumpe. Dar mai sunt și alți factori: raritatea unor materiale, sezonalitatea devenită mult mai strictă față de cum era în trecut sau produse care acum sunt considerate ”delicatese” și care nu erau așa acum câțiva ani (ex.
Însă, pe lângă toate acestea, încălzirea globală a avut un impact major asupra agriculturii. Acest fenomen a dus la scumpirea mai multor alimente vegetale, din cauza producției scăzute: „Pe deasupra trebuie să adăugăm criza climatică care a „destabilizat” (să spunem elegant) producția agricolă (să ne uităm la anul trecut care a fost oribil pentru struguri și măsline) și să adăugăm la toate acestea problema energiei și a inflației”.