Care este motivul pentru care se beau 44 de pahare de ziua celor 40 de Mucenici

,

Tradiția celor 44 de pahare care se beau de Mucenici este una care s-a păstrat de-a lungul timpului. Nu toată lumea știe însă de ce se consumă fix 44 de pahare. 


In articol:

În fiecare an, pe data de 9 martie, românii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici. Tradiția spune că dacă nu beți 44 de pahare de vin în această zi, veți avea ghinion tot anul.

De ce se beau 44 de pahare de Mucenici

Peste doar câteva zile, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici. Aceștia erau soldați creștini, care s-au aflat însă sub comanda împăratului roman, un adevărat prigonitor al creștinismului. 

Tradiția spune că în această zi, toți bărbații trebuie să bea 44 de pahare, nici mai mult, nici mai puțin. Nu toată lumea știe însă de la ce vine acest obicei. 

Guvernatorul Armeniei, pe numele său Agricolae, a aflat că cei 40 de Mucenici erau creștini și i-a obligat să se închine idolilor. 

Pentru că au refuzat să facă acest lucru, soldații au fost întemnițați timp de 8 zile. În toată această perioadă, Mucenicii au fost bătuți cu pietre și au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. 

Dumnezeu a înfăptuit însă mai multe minuni, pentru a-i apăra pe Sfinții Mucenici . A făcut în așa fel încât apa din lac s-a încălzit, toată gheața s-a topit, iar deasupra soldaților au apărut 40 de cununi care străluceau foarte tare.

Astfel, Mucenicii au fost scoși vii a doua zi din lac. Au suferit însă chinuri groaznice. Li s-au zdrobit picioarele și au fost lăsați să moară. Moaștele Sfinților Mucenici au ajuns pe la mai multe biserici ortodoxe. 

Cele 44 de pahare de vin pe care trebuie să le consume bărbații reprezintă, astfel, sângele vărsat de Sfinții Mucenici. De ce sunt 44 de pahare și nu 40, câți Mucenici au fost?

Credința geto-dacilor era că, de fapt, au fost 44 de Mucenici, acesta fiind, de altfel, și numărul de zile dintre

9 martie și 23 aprilie, zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Cei care respectă tradiția vor prinde putere de muncă și vor fi feriți de boli. 

Tradiții și obiceiuri de Mucenici

Ziua de 9 martie este extrem de importantă pentru credincioși. Nu se spală rufe, nu se coase și nici nu se face treabă în casă sau în gospodărie.

Gospodinele trebuie să pregătească mucenici și să dea și de pomană din ei. Ziua de 9 martie reprezintă, în special la sate, startul anului agricol. Atunci se termină zilele babelor și încep zilele moșilor. Acestea din urmă sunt mult mai călduroase. 

La țară, oamenii încă mai respectă tradițiile de Mucenici. Se lovește pământul cu bâte, ca să iasă căldura și să plece gerul. 

Se spune că este păcat să stați supărați de Mucenici sau să purtați dușmănie pe cineva. De asemenea, pe 9 martie nu se dau bani cu împrumut și nici nu se cer.

Cine nu respectă tradiția, va avea o vară plină de ghinioane și nu va avea parte de bogății. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar Ortodox 14 aprilie 2021: Creștinii ortodocși praznuiesc un mare Sfânt român!

Sotheby's scoate la licitație pantofii sport ai lui Kanye West de peste 1 milion de dolari

Cu cât o plătește Kanal D pe Raluca Dumitru ca să participe la Survivor România? Antena Stars o plătea cu mult mai mai puțin

Adriana Iliescu, momente dramatice! Iata ce lovitura crunta a primit femeia la 82 de ani!

Mellina a trecut prin clipe de cosmar! Razboinica a fost la un pas de moarte! Iata ce tragedie i-a marcat existenta!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies